Política

El primer ministre japonès anuncia la dimissió per problemes de salut

Shinzo Abe al·lega noves complicacions en la seva colitis ulcerosa crònica

Posa fi al mandat més llarg d’un cap de govern nipó després de la guerra

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va anunciar ahir la seva decisió de dimitir per problemes de salut, una notícia que ha sacsejat el món polític del país perquè no hi ha un successor clar per al càrrec.

Un primer ministre abatut va fer l’anunci en una conferència de premsa, després de dues visites consecutives a l’hospital en poc més d’una setmana a causa d’un empitjorament d’una colitis ulcerosa que arrossega des de la seva adolescència.

Abe, que ja feia diverses setmanes que no havia convocat cap conferència de premsa, hauria vomitat sang a principis del mes de juliol, segons va informar recentment un setmanari nipó. El primer ministre japonès, de 65 anys, va confessar que volia evitar provocar problemes al govern a causa de l’empitjorament de la seva condició. “No puc ser primer ministre si no puc prendre les millors decisions per a la gent”, va dir durant la roda de premsa.

Travessa de successors

“M’agradaria demanar disculpes sinceres a la gent del Japó per haver deixat el meu càrrec un any abans d’acabar el meu mandat i enmig dels problemes que provoca el coronavirus i les diverses polítiques encara en procés d’implementació”, hi va afegir. Aquesta, però, no és la primera renúncia al càrrec del primer japonès: l’any 2007, una mica més d’un any després que assumís per primer cop el poder, també va anunciar la dimissió. En aquell moment la causa va ser la mateixa: una colitis ulcerosa crònica que l’acompanya des de la seva adolescència. Es dona la circumstància que, dilluns passat, Abe va celebrar el seu 2.799è dia consecutiu en el càrrec des de que va tornar a les seves funcions a finals del 2012 per a un segon mandat. S’ha convertit, així, en el primer ministre japonès amb més dies al càrrec, batent un rècord establert pel seu oncle, Eisaku Sato, fa mig segle. Abe va anunciar que continuarà en funcions fins que es nomeni un substitut. El nou primer ministre serà, molt probablement, el guanyador de les eleccions a la presidència del Partit Liberal Demòcrata, dirigit actualment pel mateix Abe.

L’encara primer ministre no va voler parlar sobre el possible successor, però va destacar la capacitat de tots els noms que sonen. Malgrat aquestes ambigües declaracions, Abe es referia al portaveu del govern, Yoshihide Suga, al ministre de Finances, Taro Aso, i a l’actual governadora de Tòquio, Koike Yuriko.

LES FRASES

Demano disculpes per deixar el càrrec enmig dels problemes que provoca el coronavirus
Shinzo Abe
PRIMER MINISTRE DEL JAPÓ
Si s’està malalt i no es té bona forma física no es poden prendre decisions polítiques importants


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona