Política

Vergonya per l’assalt al Reichstag

L’acció d’un grup d’extrema dreta al Parlament provoca un escàndol polític i policial

El govern remarca que els negacionistes de la Covid-19 són minoria, però la ultradreta assoleix un gran ressò mediàtic

“La gran majoria dels 83 milions d’habitants d’Alemanya tenen un comportament responsable i segueixen la norma de la distància social. Fins i tot la majoria dels que protesten contra les restriccions no són ultradretans. Però això no minimitza la gravetat de les imatges de dissabte”, deia ahir el portaveu d’Angela Merkel, Steffen Seibert. Les imatges d’uns 200 radicals davant del Bundestag, la seu del Parlament, amb banderes de l’antic Reich i símbols nazis, avergonyeixen Alemanya. Si els 38.000 que van sortir dissabte a la marxa pel cor de Berlín contra les restriccions per la pandèmia ja eren difícils de pair, els 200 que van saltar les tanques de l’edifici parlamentari, protegit per només tres agents, tenien categoria d’escàndol polític i policial.

Les marxes dels antimascaretes es reprodueixen a Alemanya des de fa setmanes. Agrupen ciutadans descontents amb les restriccions, conspiranoics, antivacunes i seguidors de corrents esotèrics. Les seves protestes adopten format de grans pícnics, entre consignes hostils a Merkel i “denúncies” contra la seva dictadura, en un país on l’ús de la mascareta no és obligatori al carrer i on no s’ha confinat la població. Tenen garantit el dret a la manifestació, assegura Merkel, cada cop que surt la qüestió. Però és un maldecap per als responsables de la seguretat pública, ja que òbviament el seu objectiu és exhibir-se sense mascareta i com més plegats, millor.

Seibert pot assegurar que no representen la majoria amb l’argument dels sondejos: un 60% dels ciutadans estan d’acord amb les mesures adoptades contra la pandèmia, un 28% creuen que haurien de ser més estrictes i només un 10% les troben exagerades, segons un sondeig de la televisió pública ZDF. Només un partit, la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), actualment amb un 9% d’intenció de vot, dona suport als antimascaretes.

Però els radicals van apuntar-se l’impacte mediàtic amb el mínim esforç. Els 200 del Reichstag eren una branca dels 2.000 ultradretans que una mica abans s’havien manifestat davant l’ambaixada russa. Radicals no integrats ni a l’AfD ni a cap partit. El seu nucli dur són els anomenats Reichburger (‘ciutadans del Reich’). No reconeixen l’Alemanya d’avui ni les seves fronteres actuals, tampoc les lleis del Bundestag. Una minoria amb uns 19.000 militants, segons els serveis secrets d’Interior.

Dissabte van apuntar-se un gol mediàtic, en uns minuts d’assalt òbviament simbòlic, davant l’edifici històric que va ocupar Adolf Hitler i que ara és el cor democràtic i parlamentari de l’Alemanya actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona