Política

Professora d’art, dona de partit

Ponsa ja va substituir Cuminal, Recoder i Munté al Parlament

Un alt càrrec del departament vinculat a Convergència des de fa més de trenta anys, Àngels Ponsa prendrà dimarts el relleu de Mariàngela Vilallonga com a nova consellera de Cultura. Ponsa, fins ara directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, esdevindrà, després de Santi Vila, Lluís Puig, Laura Borràs i Mariàngela Vilallonga, el cinquè conseller de Cultura en quatre anys i mig, una circumstància que, per a gran part del sector, il·lustra la dificultat que té la Generalitat per a consolidar polítiques culturals de mirada llarga. Ponsa, que al capdavant de la seva àrea ha aconseguit fites recents com les d’incrementar les visites a biblioteques fins a 24 milions o que més de la meitat de població catalana tingui ja carnet de biblioteca, és, a diferència de Vilallonga i Borràs, un perfil llargament vinculat a Convergència i, des del 2018, quan va ser nomenada directora general de Cooperació Cultura, forma part de l’organigrama del departament.

Nascuda l’any 1960 a Artesa de Segre (Noguera) però establerta des de fa molts d’anys a Sant Cugat (Vallès Occidental), va ser diputada del Parlament durant tres legislatures (2011-2012, 2013-2015 i 2017-2017, substituint Jordi Cuminal, Lluís Recoder i Neus Munté) i portaveu del seu grup a la Comissió de Cultura i Llengua. Professora d’història de l’art –n’és llicenciada– a l’Escola Massana entre els anys 1988 i 1992, va afiliar-se a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) l’any 1989 i a Sant Cugat va estar durant molts anys vinculada a l’Ajuntament, on, després d’exercir com a tècnica superior d’Ensenyament entre els anys 1991 i 1995, va ser tinenta d’alcalde de Serveis a la Persona entre els anys 1995 i 2003. La nova consellera ha coordinat el llibre Cultura i municipi. Polítiques culturals municipals a Catalunya (UAB, 2007) i és coautora d’El meu llibre de Sant Cugat i Proposta didàctica i guia per al professorat.

Àngels Ponsa, ara, al capdavant de Cultura, haurà de fer font a l’emergència que viu una part molt important del sector arran de la Covid-19 i entomar la proposta que el president Torra va fer fa només una setmana a la seva predecessora de declarar la cultura com a bé essencial. “Treballo per la llibertat del meu país, des de la cultura i la política”, proclama Àngel Ponsa en el seu compte de Twitter. A partir de la setmana vinent tindrà l’oportunitat de fer-ho des de la primera línia.

El perfil Àngels Ponsa. Consellera de Cultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona