Política

El Regne Unit es planteja anul·lar parts de l’acord de retirada de la UE

Afegeix pressió en l’última tanda de converses sobre la futura relació amb els 27, que comença avui

Posa el 15-O com a data límit per evitar un ‘Brexit’ dur

El Regne Unit ha endurit la retòrica sobre un Brexit dur i ha afegit pressió a la negociació sobre la seva futura relació amb la Unió Europea (UE) amb l’amenaça de modificar disposicions ja acordades per mantenir sense controls la frontera d’Irlanda del Nord.

Abans de l’inici, avui a Londres, de la vuitena tanda de contactes entre els dos costats del canal de la Mànega, el primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va tensar la trobada assegurant que no li tremolarà la mà a l’hora de firmar una sortida sense acord, si no es tanca un pacte abans del 15 d’octubre.

Les ja escasses perspectives d’avenços durant aquesta setmana han quedat condicionades per la revelació que el govern britànic prepara un projecte de llei del mercat intern que podria anul·lar part de l’acord de retirada de la UE que va segellar l’octubre passat, després d’anys d’intenses discussions. El diari Financial Times explicava que aquesta legislació, que es publicarà demà, mira d’“esquivar” les obligacions duaneres contretes pel Regne Unit per mantenir oberta la frontera entre les dues Irlandes.

Amb tot, el govern britànic assegurava ahir que els canvis que estudia són, només, “clarificacions menors en àrees extremament específiques”. Londres també vol matisar la clàusula que exigeix a les empreses nord-irlandeses omplir formularis d’exportació quan enviïn mercaderies cap a l’illa de la Gran Bretanya.

Recels europeus

A Brussel·les, però, no es refien dels matisos de Londres. El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va advertir ahir que respectar l’acord firmat a l’octubre és una precondició per mantenir la confiança mútua. En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va mostrar esperançada que Londres implementarà els textos acordats fins ara, un compromís que considera “un requisit previ per a tota associació futura”. Des de Belfast, la número dos del govern compartit, la republicana Michelle O’Neill, va advertir que “qualsevol amenaça de retrocés en el protocol irlandès representaria una terrible traïció”.

El diàleg sobre la futura relació amb els 27 està bloquejat per qüestions com ara la regulació de les ajudes estatals al Regne Unit després del Brexit i les quotes pesqueres en aigües britàniques.

LA FRASE

Confio que el govern britànic implementi l’acord de retirada, una obligació segons el dret internacional
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona