Política

En directe

Senat espanyol

Sánchez reafirma el seu compromís de resoldre el conflicte català per “vies polítiques”

El president del govern espanyol dona el tret de sortida al curs parlamentari al Senat en un ple monogràfic on informa de la gestió de la pandèmia de Covid-19 i dels pressupostos de l’any vinent

Seguiu la sessió en directe al digital

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts al Senat que el seu govern manté “intacte” el compromís per resoldre el conflicte polític a Catalunya.

Sánchez ha comparegut aquesta tarda al Senat per informar sobre les línies generals de l’actuació de l’executiu. En la seva intervenció, ha assegurat que és “necessari impulsar el diàleg amb Catalunya”, un territori que, segons ell, ha patit una “fractura política i emocional”.

En aquest sentit, ha reiterat que està compromès a resoldre el conflicte, tot i que ha admès que “no serà fàcil” per les visions oposades d’una i altra banda.

El cap de l’executiu espanyol ha esmentat també la seva voluntat de renovar els acords sobre el finançament autonòmic i ha reivindicat la cohesió social i territorial a Espanya.

El líder socialista demanat “unitat institucional” en la lluita contra la pandèmia de coronavirus i ha garantit que buscarà “ants suports com sigui possible” per aprovar els pressupostos generals de l’Estat del 2021. “Com més base parlamentària tinguin aquests pressupostos més ràpida serà la recuperació”, ha dit. “La nostra proposta és aconseguir el màxim suport possible, sense exclusions, perquè necessitem tothom”, ha afegit.

El president espanyol ha recordat que els actuals comptes van ser aprovats pel govern de Mariano Rajoy i ha defensat que no serveixen per entroncar els 140.000 milions d’euros que arribaran d’Europa per fer front a l’impacte de la pandèmia. “Espanya viu amb uns pressupostos que van ser impulsats al 2017 i que aleshores eren un problema, però que ara són pitjor que inservibles, són nocius perquè estan dissenyats per a una situació completament diferent”, ha explicat. Segons ell, els fons europeus “no es poden abordar sense uns pressupostos de caràcter immediat”.

Sánchez ha assegurat que els propers comptes seran “progressistes i de país, per a tot el país”.

Bloqueig del PP

El primer ministre espanyol ha retret al Partit Popular “el bloqueig polític” a la renovació d’institucions com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional (TC) o el Defensor del Pueblo. Ha lamentat que partits que “s’autodefineixen com a constitucionalistes” posin en perill les institucions. “No es pot ser constitucionalista a temps parcial”, ha etzibat. A judici seu, aquest “no és un bloqueig al govern, sinó al nostre país” i és “inacceptable”.

Sánchez ha intervingut a partir les quatre de la tarda davant un hemicicle a la meitat del seu aforament (un total de 265 senadors), un límit que la Mesa va pactar la setmana passada per prevenir contagis de Covid-19. Després del president han pujat a la tribuna d’oradors es portaveus dels vuit grups parlamentaris, per ordre de major a menor nombres d’escons, i en torns de 15 minuts.

El PP, ERC-EH-Bildu, PNB, Ciutadans, Izquierda Confederal, Nacionalista (JxCat, entre els partits que el formen) i el Mixt (en el que està Vox) seran els grups de l’oposició que tindran veu avui al Senat. El PSOE tancarà el torn d’intervencions.

El cap del govern estatal dona el tret de sortida al curs parlamentari al Senat amb dos assumptes destacats a l’agenda: la gestió de la pandèmia del coronavirus i la negociació dels pressupostos de l’any vinent.

Els actuals comptes de l’Estat encara són la pròrroga dels de 2018, quan governava el PP de Mariano Rajoy. Sánchez ja ha deixat clar que la seva prioritat és acordar uns pressupostos adaptats als efectes sobre l’economia de la pandèmia de coronavirus i al diner europeu que arribarà els propers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona