Política

El govern no acudirà a l’acte de la Diada de l’ANC per la Covid-19

L’executiu només farà la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova

Budó apel·la a la responsabilitat d’organitzadors i assistents

Sant Boi suspèn l’acte institucional davant la tomba

El govern salva només Rafael Casanova. Fora de l’ofrena floral a l’exconseller en cap de Barcelona el 1714, no acudirà ni organitzarà a cap altre acte de la diada nacional de demà passat per precaució davant la situació derivada de la pandèmia de coronavirus. Així, per primer cop des del 2012, cap membre de l’executiu no assistirà als actes que proposa l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Fonts de l’entitat recorden que des de l’any passat tampoc no hi estaven convidats.

En qualsevol cas, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, va descartar ahir l’assistència dels consellers a les concentracions i va apel·lar a la responsabilitat dels organitzadors i assistents perquè no vulnerin les recomanacions sanitàries de distància i higiene, entre les quals hi ha que no es reuneixin més de deu persones. Fa dies que el govern va deixar clar que les mesures no afectaven el dret a la manifestació “sempre que s’exerceixi respectant les mesures de distanciament, mascareta i higiene de mans”.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assegurar fa poc que el dret a la manifestació està garantit per l’Onze de Setembre però que no considera “oportú” fer concentracions. També expressava la mateixa inconveniència el president del col·legi de metges.

En una entrevista a El Punt Avui, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, deia dilluns que entén que el govern faci recomanacions per mirar de reduir el risc de contagis al màxim, però que l’entitat ha anat adaptant les concentracions els últims dies per seguir les mesures “no només estrictament, sinó més enllà” del que demanen la direcció general de Salut i el Departament d’Interior. Paluzie recordava, a més, que les mesures són les que van debatre i valorar en una reunió amb la direcció general de Protecció Civil en una reunió. D’aquesta manera, l’ANC ampliarà a dos metres la distància preceptiva entre persones d’un metre i mig, durà a terme controls d’accés i tancarà la capacitat. L’acte polític central de l’entitat tindrà lloc entre les cinc i les set de la tarda a la plaça de Letamendi de Barcelona, amb una assistència màxima prevista de 200 persones. “No s’hi podrà apuntar més gent de la que l’espai triat garanteix per assegurar una persona cada quatre metres quadrats”, remarcava Paluzie. Els actes estan dissenyats per reduir al màxim la mobilitat.

D’altra banda, a l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova tampoc no hi acudirà tot el govern, sinó només el president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència. “No s’assistirà a cap altre acte”, va aclarir Budó.

En la mateixa línia, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha suspès l’acte institucional davant la tomba de Rafael Casanova, a l’església de Sant Baldiri. Amb prou feines hi haurà una ofrena floral del consistori, sense públic, en nom de la ciutat i l’habitual hissada de la bandera a l’exterior del temple. Les entitats podran fer la seva ofrena de manera individual al llarg del matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona