Política

Puigdemont proposa que JxCat, ERC i CUP decideixin la resposta a la inhabilitació de Torra

Considera que finalment el president és inhabilitat “no seria correcte plantejar un altre candidat a la presidència” per rellevar-lo

Admet les “tensions” amb el PDeCAT, però l’insta a no “trencar” al Congrés

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha proposat aquest dijous que JxCat, ERC i la CUP decideixin conjuntament com donar resposta a l’escenari que s’obrirà si el Tribunal Suprem confirma la inhabilitació del president Quim Torra.

En declaracions a RAC1, Puigdemont ha explicat que no és partidari d’avançar eleccions, sinó d’“esgotar la legislatura”, tot i que si Torra és inhabilitat creu que “no seria correcte plantejar un altre candidat a la presidència” per rellevar-lo.

“Si hi ha inhabilitació, una manera de no acatar-la és no presentar un candidat alternatiu”, ha assenyalat Puigdemont, una idea que també ha defensat el mateix Torra.

En els últims dies, la resposta a la possible inhabilitació de Torra ha motivat un nou estira i arronsa entre els dos socis de Govern: mentre ERC demana consensuar aquesta resposta, a JxCat subratllen que només el president ha de decidir-la.

Puigdemont ha donat a entendre que defensa la via del consens entre forces independentistes: el “recorregut temporal” que tindrà el Govern “un cop hi hagi la inhabilitació ferma” de Torra, ha dit, “fa com a mínim a JxCat i ERC, i també a la CUP, que va ajudar a aquesta majoria de govern”.

Per tant, “hem de parlar entre tots per decidir com encarem aquest tram final”, ha recalcat l’expresident català.

Puigdemont ha tornat a defensar la necessitat de restaurar una “aliança estratègica” de l’independentisme, perquè JxCat i ERC tenen un “objectiu comú” i comparteixen “repressió”, de manera que malgrat els seus “desencontres” l’entesa és possible.

Això no és incompatible, ha opinat, amb la publicació del segon volum de les seves memòries, en què carrega amb duresa contra el paper “pervers” jugat per ERC en els últims anys.

Puigdemont considera que té “dret a defensar-se” de l’”intent d’erosió del paper de l’exili” a través de certes afirmacions fetes des d’ERC, fins i tot pel mateix Oriol Junqueras, segons exposa en el seu llibre.

Relacions amb PdeCat i amb Artur Mas

el líder de JxCat ha admès les “tensions” amb el PDeCAT, però ha instat la formació de David Bonvehí a no “trencar” al Congrés en la votació dels pressupostos. “El PDeCAT ha d’intentar evitar aquest escenari”, ha dit.

Puigdemont ha assegurat que la seva relació amb l’expresident Artur Mas continua sent “sòlida”. “Mas és un actiu de país, no miro el carnet que té a la butxaca”, ha afirmat.

Pel que fa a la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern central, ha comentat que seria preferible una “taula de negociació” sobre Catalunya, però “no hi ha voluntat negociadora per part de l’Estat espanyol”.

Sobre el govern espanyol

Puigdemont té dipositades “molt poques esperances” en l’actual Govern de Pedro Sánchez, cap dels membres del qual “s’ha posat en contacte” directament amb ell, i ha afirmat que la via de la negociació amb l’Estat “no és un camí gaire transitable”.

Sobre el cas Kitchen, en què s’investiga l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, Puigdemont ha dit que no el “sorprèn” i ha denunciat que a l’Estat hi ha unes “clavegueres molt actives” i “sense control” que “utilitzen la impunitat judicial “per actuar, de manera que creu que “sortiran més coses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia