Política

Alcaldes catalans exigeixen a Montero que negociï un altre decret amb “rapidesa”

El diputat de JxCat Ferran Bel insta l’executiu espanyol a ser “més humil” i presentar un pla B

Ada Colau assegura que hi ha “majoria àmplia” per canviar lleis que “asfixien” els municipis

Diversos alcaldes catalans han reclamat al govern espanyol una nova proposta sobre el finançament local després que el decret del ministeri d’Hisenda sobre els romanents locals ha estat rebutjat aquest dijous al Congrés. El decret tombat establia un sistema que permetia que els consistoris accedissin a 5.000 milions d’euros dels seus propis superàvits a canvi de cedir a l’Estat la resta dels seus estalvis durant un termini de 10 anys a partir del 2022.

L’alcalde de Reus (Baix Camp), Carles Pellicer (Junts per Reus), i el de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), han exigit aquest dijous a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que negociï amb “rapidesa” un altre decret sobre l’accés als romanents dels ajuntaments perquè la seva “obligació” és presentar una alternativa.

En declaracions als mitjans a l’exterior del Congrés, Pueyo ha afirmat que la derrota de l’Executiu de PSOE i Unides Podem “no és cap satisfacció política, ni partidista”, però ha posat de relleu “la incapacitat per parlar i negociar” de Montero .

“El govern té l’obligació d’elaborar amb rapidesa un altre decret que tingui en compte les necessitats de tots els ciutadans”, ha demanat l’alcalde de Lleida.

El republicà ha considerat “molt greu” que la ministra d’Hisenda digui que no hi ha segona oportunitat. “A qui es dirigeix amb aquesta amenaça? Als ciutadans? A la situació econòmica de molts municipis que ho passaran molt malament aquest any?”, ha preguntat.

Per això, Pueyo ha insistit que de la mateixa manera que s’han repartit 16.000 milions d’euros a les comunitats autònomes, també hi ha d’haver diners per als ajuntaments.

En la mateixa línia, l’alcalde de Reus ha apel·lat al “diàleg i consens” i ha considerat que l’executiu té “obligació de presentar una alternativa”. “Demanem un nou decret urgent, no un projecte de llei, per poder disposar d’immediat de diners. El govern ha d’entendre que no és un problema polític”, ha remarcat.

Segons Pellicer, els romanents són fruit de la feina dels ajuntaments i pertanyen als ciutadans”. “És el moment d’ajudar la gent i aquest decret no dona solució”, ha afegit.

El diputat de Junts per Catalunya Ferran Bel, que ha acompanyat els alcaldes, ha instat Montero a tenir una actitud “més humil” i accepti negociar un altre decret. “No és admissible que un govern en minoria digui que no hi hagi un pla B. Està enganyant. Ha d’existir i si no, se’ls forçarà. És una derrota. La han d’acceptar”, ha advertit.

En cas que el govern no aprovi un altre decret, el diputat de Junts ha demanat al PSOE i a Unides Podem que no bloquegin la tramitació de la reforma de la Llei d’Estabilitat per flexibilitzar la regla de despesa dels consistoris.


L'ACM demana alliberar els romanents dels municipis
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha celebrat que el Congrés hagi tombat aquest dijous el decret sobre els romanents dels ajuntaments i reclama a l’Estat una nova proposta “per no perdre més temps”.

En un comunicat, el president de l’entitat, Lluís Soler, ha rebutjat que es presentin mesures “improvisades, sense escoltar ni negociar” i ha defensat que el fons de 5.000 milions d’euros no ha d’estar condicionat a la cessió a l’Estat dels romanents ni a tenir superàvit positiu. “Ens posem a disposició per parlar d’una urgent regulació des del consens i la pluralitat i que resolgui els problemes dels ajuntaments”, ha afegit.

Soler ha reivindicat que els ajuntaments no poden fer de banc de l’Estat i, per tant, que el fons de reactivació no ha d’estar condicionat a cedir els romanents dels ajuntaments. “La nostra actitud és i serà sempre constructiva, de mà estesa, però també de fermesa en la defensa de l’autonomia local i la suficiència financera dels ajuntaments, més encara en moments difícils com els que estem vivint”, ha afirmat.

Per aquest motiu, ha tornat a demanar “l’alliberament” dels romanents de tresoreria. “Demanem, un cop més, al govern de l’estat espanyol, que facin les coses bé. Escoltin, negociïn, dialoguin, consensuem i pactem pel benestar i la prosperitat de tots els nostres veïns i veïnes, sense diferències, ni greuges comparatius”, ha conclòs.


Colau: "Les ciutats mereixem una solució"
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat avui en un missatge a les xarxes socials que han intentat ajudar el ministeri a “millorar” la proposta inicial, amb la qual no estaven d’acord. “Però se’ns ha escoltat molt tard, i de veritat que ho lamentem, perquè les ciutats mereixem una solució”, ha dit en relació a l’acord que Hisenda va arribar amb En Comú Podem per modificar el decret.

Amb tot, Colau s’ha mostrat convençuda que qui té responsabilitats de govern “mai pot dir que no hi haurà una segona oportunitat”. En aquest sentit, ha destacat que hi ha una “majoria àmplia” per a un fons d’emergència no condicionat a préstecs i per canviar lleis que “asfixien” els municipis. “Fem-ho”, ha conclòs.

La setmana passada, una trentena de municipis –entre ells Barcelona– van rebutjar l’acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncias (FEMP) i el ministeri i van reclamar al govern de Sánchez un nou decret “exprés” que mantingués el fons dels 5.000 milions d’euros com un fons “extraordinari” però desvinculant-lo dels romanents. En un comunicat conjunt, els alcaldes signants ja van advertir llavors que el decret que recollia l’acord no tenia prou majoria per ser convalidat al Congrés.

En l’acord assolit amb En Comú Podem aquest dimecres al vespre Hisenda es va comprometre a desvincular 3.000 milions d’euros de criteris de cap tipus. És a dir, que del fons total de 5.000 milions, un 60% (aquests 3.000 milions) es repartissin amb criteris poblacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia