Política

ERC i JxCat persisteixen en la pugna tot i el clam a la unitat

Aragonès insisteix a reclamar una resposta pactada a la inhabilitació de Torra per refer ponts en el front independentista

Artadi acusa els republicans de fer “xantatge públic” i clama “respecte”

Només un dia després que els líders de l’Assemblea i Òmnium aprofitessin l’altaveu que suposa la celebració de la Diada per reclamar que cessin les hostilitats entre els partits independentistes, tant ERC com JxCat van fer palès ahir que, almenys a curt termini, aconseguir aquesta unitat és poc menys que un objectiu il·lusori. Al marge dels recels històrics i les diferències estratègiques de fons, que sempre hi han estat, la més que probable i propera inhabilitació del president Quim Torra és un afer que ha aprofundit l’escletxa entre ambdues formacions. I sobre això va parlar ahir el coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, en un acte a Manresa per presentar el llibre Tornarem a vèncer, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. Per al també vicepresident del govern, “el primer pas” per refer complicitats amb JxCat és arribar a “acords realistes que defugin el simbolisme”, començant per pactar una resposta conjunta a l’envit judicial contra Torra. “La ciutadania no ens perdonaria que, davant d’una agressió d’aquesta magnitud, l’independentisme ho acabés gestionant des dels retrets”, va manifestar Aragonès, que també va instar a “evitar que el país estigui en una situació d’interinitat durant sis mesos”. És a dir, ERC aposta per eleccions com més aviat millor, mentre que JxCat defensa allargar la legislatura, encara que sigui en una situació d’interinatge, tant com es pugui. Per la seva banda, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que va participar en el mateix acte per videoconferència, va reiterar el missatge de la necessitat de redefinir una estratègia conjunta que se sustenti únicament en la gestualitat: “Segur que no guanyarem si estem immersos en un debat intern del qual no en sortim; segur que no guanyarem si repetim constantment amb focs artificials que guanyarem”, va reflexionar.

La previsible rèplica va venir de la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, que va considerar, en referència directa a ERC, que és “contradictori demanar unitat i alhora reclamar eleccions ja”. “La unitat s’acorda entre tots i no s’exigeix ni es fa xantatge públicament amb posicions d’uns i altres”, hi va afegir, alhora que va lamentar la pressió pública exercida pels republicans i les entitats sobiranistes i que, segons ella, genera “desconcert, “desorientació i desànim” entre independentistes. “Cal que siguem tots més respectuosos i treballem plegats. Fem-ho junts. Teixim una estratègia unitària. Sense mirar enrere i sent propositius”, va manifestar Artadi, que també va revelar que JxCat ja ha parlat amb ERC sobre què cal fer en el cas de la inhabilitació de Torra.

LES FRASES

Els acords entre independentistes han de defugir els simbolismes i s’han de poder implementar
Pere Aragonès
coordinador nacional d’erc
Estem aguantant un cert debat intern en l’independentisme on, a parer nostre, hi ha un excés de retrets
Marta Rovira
Secretària general d’erc
La unitat s’acorda entre tots i no s’exigeix ni es fa xantatge públicament amb el parer d’uns i altres
Elsa Artadi
vicepresidenta de jxCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona