Política

Detencions en una altra marxa massiva contra Lukaixenko

Desenes de milers de persones reclamen comicis i que s’alliberi els caps opositors

Putin rep avui el líder bielorús

Desenes de milers de persones van avançar pacíficament ahir cap al centre de la capital bielorussa, Minsk, en la tradicional marxa de protesta contra el president del país, Aleksandr Lukaixenko, pel frau en les eleccions del 9 d’agost i la brutal repressió policial.

Segons els mitjans locals, el gruix dels manifestants es dirigia a la residencia de Lukaixenko per l’avinguda de la Independència, en la cinquena marxa multitudinària de protesta després de les presidencials. Algunes fonts situaven la participació en 150.000 persones, en una manifestació que, com les anteriors, no va ser autoritzada per l’Ajuntament. Les autoritats van intentar impedir l’accés al centre de la ciutat tallant fins a set estacions de metro.

A més de la dimissió de Lukaixenko i la convocatòria de noves eleccions, els manifestants exigeixen la posada en llibertat dels membres del presídium del consell coordinador opositor, inclosa la carismàtica Maria Kolesnikova, que es va negar a ser expulsada del país i que ara és a la presó.

Protesta de dones

La policia va informar de la detenció de 250 persones a diverses zones de la capital per l’exhibició de banderes prohibides, en una clara al·lusió a la bandera vermella i blanca, símbol de la independència del país i del moviment opositor. També van arrestar portadors de pancartes amb lemes contra les autoritats considerats ofensius. Manifestacions semblants van tenir lloc a les altres principals ciutats del país, en especial les situades prop de la frontera amb Polònia i Lituània, Hrodna i Brest.

Dissabte, ja es va detenir més d’un centenar de persones en la marxa de dones de Minsk, una actuació que va ser durament criticada per la líder de l’oposició a l’exili, Svetlana Tikhanóvskaia.

Lukaixenko viatja avui a la ciutat russa de Sotxi per reunir-se amb el president Vladímir Putin, que li ha promès l’enviament de forces policials en cas de necessitat.

Eleccions crucials a Rússia

Redacció

Els russos van votar ahir en unes eleccions regionals crucials per al partit del Kremlin, Rússia Unida, i marcades per l’absència del líder de l’oposició, Aleksei Navalni, enverinat a l’agost quan feia campanya a Sibèria. Més de 40 milions de ciutadans estaven convocats a renovar parlaments regionals o municipals a la meitat de les regions del país, on Rússia Unida no ha deixat de perdre suports els darrers anys enmig de denúncies de corrupció i abús de poder. La votació ha estat considerada un gran assaig de les generals del 2021. La pèrdua de feus regionals seria un dur revés per a Putin, que aspira a la reelecció el 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona