Política

La CDU guanya i els Verds pugen en els únics comicis d’aquest any a Alemanya

El partit de Merkel es manté com a primera força al Rin del Nord-Westfàlia, el land més poblat

L’SPD no remunta des que Scholz és candidat a les generals

Unes eleccions municipals en un land dels 16 que té el país no es poden considerar un baròmetre a escala nacional. Però el fet que les d’ahir al Rin del Nord-Westfàlia, amb 14 milions d’electors, fossin l’únic gran test a les urnes a Alemanya en aquest any, enmig de la pandèmia, va donar una dimensió especial a aquests comicis.

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) es va mantenir com a primera força amb un 36% –segons els sondejos de la televisió pública regional WDR–, el que vol dir una caiguda lleugera de l’1,7% respecte a les anteriors municipals. I els Verds van guanyar sis punts fins a escalar al 19%, mentre que el Partit Socialdemòcrata (SPD) va perdre’n quatre, però es manté com a segona força, amb un 23%. Un cop per a un partit que, en el passat, va ser la força dominant en un land conegut com el “cor roig” de l’oest del país, però que actualment pateix les conseqüències del desmantellament de la seva regió minera –la conca del Ruhr– i la indústria metal·lúrgica.

Armin Laschet, cap del govern regional i aspirant a candidat conservador a les generals de 2021, pot respirar. El seu land és el més afectat per la pandèmia a Alemanya –amb 62.000 contagis, dels 259.400 de tot el país–, però no hi ha hagut vot de càstig contra la CDU.

Laschet ha comès uns quants errors en la gestió de la crisi, com ara haver aixecat les restriccions abans que ningú en un intent per reactivar l’economia d’aquesta regió deprimida de l’oest del país. A la decisió la va seguir una allau de nous contagis, a mitjan juliol, quan bona part de la resta del país semblava que començava a controlar la situació.

El resultat d’ahir a escala municipal li permet, però, mantenir en peu la lluita per presidir la CDU i ser designat com a candidat del bloc conservador per defensar la cancelleria, amb Merkel ja retirada.

Segona volta

La primera decisió depèn només del congrés de la CDU, al desembre, mentre que per a la segona s’ha de comptar també amb la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), el seu partit germà, el líder del qual, Markus Söder, és enemic declarat de Laschet.

El Verds, per la seva banda, consoliden la seva empenta com a únic partit, entre els primers, que va guanyar vots en comptes de perdre’n. Però no van prendre la segona posició a l’SPD, partit que no mostra símptomes de guanyar posicions des de la designació com a candidat per a les generals de 2021 d’Olaf Scholz, actual ministre de Finances i vicecanceller, de perfil tan centrista com Merkel, però en la formació rival.

Les d’ahir eren les primeres grans eleccions, en el land més poblat del país, des de l’esclat de la pandèmia. Es van prendre totes les mesures d’higiene i distanciament possibles. El vot per correu es va disparar fins al 30% (26% en les anteriors municipals). I qui va optar pel vot presencial al col·legi electoral, havia de portar el bolígraf de casa.

Els Verds aspiraven a conquerir alcaldies d’alguna ciutat important, com ara Aquisgrà o Wuppertal. Hauran d’esperar, però, a la segona volta –el dia 27– per cantar o no victòria.

Fora de la lluita per les alcaldies, i del focus mediàtic, va quedar la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), que va obtenir un discret 6%.

LA XIFRA

51,5
per cent
dels electors censats –un punt i mig més que el 2014– van acudir a votar ahir al Rin del Nord-Westfàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia