Política

Mas rebutja integrar-se a JxCat per veure-hi “risc de separació”

L’expresident no tornarà a la primera línia política

Es confessa “trist, decebut i empipat” i aposta per “treballar per la unitat” des del PDeCAT

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha explicat aquest dilluns que no tornarà a la primera línia política que rebutja integrar-se a JxCat perquè hi veu “risc de separació” de l’espai hereu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En una roda de premsa, Mas ha anunciat que es quedarà al PDeCAT per “treballar per la unitat” i per refer ponts entre ambdues formacions, la que lidera Carles Puigdemont i la que capitaneja David Bonvehí. Després que diversos dirigents del PDeCAT com el mateix Puigdemont hagin abandonat el PDeCAT i que aquest partit hagi dut a la justícia l’ús de la marca JxCat per part de la nova formació que impulsa Puigdemont, s’ha confessat “trit, decebut i empipat” per la situació.

Consensuar la resposta

Mas ha opinat que l’actual cap del Govern, Quim Torra, hauria de “consensuar amb tots els actors que formen part del seu propi espai”, també l’executiu català, la resposta a la seva possible inhabilitació per part del Tribunal Suprem. “El seu espai també vol dir el Govern”, ha indicat Mas aquest dilluns en una roda de premsa, segons recull l’agència ACN. L’expresident ha dit que la resposta “l’ha de donar el president” i, per això, ha rebutjat “importunar” fent una proposta pròpia. No obstant això, ha assenyalat com a sortides un avançament electoral o bé la investidura d’un nou president que acabi la legislatura. “Pot ser que a algú se li n’acudeixi una altra, però aleshores ja ens ho explicarà”, ha afegit.

La primera de les possibilitats, doncs, és que el Parlament esculli un substitut de Torra i acabi la legislatura, que no s’esgota fins al desembre del 2021. L’altra fórmula, ha explicat Mas, és “donar la legislatura per acabada” i avançar els comicis. L’expresident ha valorat que aquesta opció ha de respondre a un fet “suficientment greu” com podria ser que s’inhabilités Torra per haver col·locat una pancarta al balcó de la Generalitat.

Mas ha aprofitat la roda de premsa, en què ha revelat que es quedarà al PDeCAT i no s’integrarà a JxCat, per carregar contra la recent remodelació del Govern impulsada per Torra. L’ha considerat “ni neutra ni gratuïta” i ha advertit que ha tingut “conseqüències” en les relacions de l’espai hereu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Així mateix, ha deplorat que no s’hagi tocat cap conseller d’ERC si el pretext per a la crisi de Govern era enfortir-lo per encarar el coronavirus, ja que els republicans tenen les conselleries més implicades en la pandèmia de covid-19. “Em pregunto si aquesta remodelació del Govern s’havia de circumscriure només a un espai polític”, ha plantejat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona