Política

Mas no marxa cap a JxCat pel risc de divisió de l’espai

El 129è president es manté com a militant del PDeCAT, però no anirà a la llista

Rebutja integrar-se en el partit de Puigdemont per no acabar la trajectòria política en un projecte que “podria portar a la separació”

No tornarà a la primera línia política. No hi haurà duel Artur Mas-Carles Puigdemont a les urnes. El 129è president de la Generalitat es queda al Partit Demòcrata com a militant de base, descarta anar a cap llista electoral i formar part de cap govern i no té intenció d’enfrontar-se públicament i directament amb el seu successor, que ha promogut el transvasament de militants cap a un nou partit, Junts per Catalunya.

L’expresident va trencar ahir el silenci que ha guardat durant uns mesos en què la formació hereva de Convergència ha patit l’escissió del Partit Nacionalista de Catalunya de Marta Pascal i una marxa en estampida cap a JxCat i va baixar als jardins del Palau Robert, on hi ha la seva oficina, per justificar la decisió de no marxar al projecte de Puigdemont. “No m’integro a JxCat perquè, després de trenta anys d’estar treballant per projectes que sempre buscaven la suma i la integració, i ho aconseguien, no puc ara acabar la meva trajectòria política en un projecte que podria portar a la separació”, argumentava.

Encara no dona per perdut un acord entre el PDeCAT i JxCat per concórrer plegats a les eleccions, però la fórmula d’una coalició que ell hauria volgut com a pla B a una fusió no té predicament. La fuita massiva cap a JxCat i la remodelació del govern executada per Quim Torra la setmana passada, en què el PDeCAT quedava fora de l’executiu, són els factors que l’han fet parlar.

Segons Mas, un president té tota la legitimitat per fer canvis al seu govern, però ha de calcular bé les conseqüències que això comporta. En aquest sentit, va deplorar que Àngels Chacón, que té tots els números per ser la pròxima candidata del PDeCAT, n’hagi estat foragitada, ja que es prescindeix d’un partit que donava suport a l’executiu.

Malgrat la prudència que vol imprimir al seu perfil institucional d’expresident –el vol reforçar i no baixar a l’arena política–, no es va estar de criticar que “hi ha persones que marxen del PDeCAT a contracor perquè se’ls fa triar”. Quedar-se al PDeCAT és una tria política gens innòcua. Justament, Mas va puntualitzar que, més que quedar-s’hi, ell no en marxa: “Jo em quedo on era.” En una altra crítica velada, va recordar que el PDeCAT té només quatre anys i que el mateix Puigdemont va participar en la creació del partit. També va remarcar que el 70% de la militància de Convergència va aprovar fer el pas cap al PDeCAT.

Tot i que la majoria de retrets els va dirigir indirectament cap a Puigdemont i Torra, tampoc no va dissimular la seva contrarietat pel gest de la direcció de David Bonvehí de dur JxCat als tribunals per la qüestió del nom, i més tenint en compte que hi havia un acord signat entre les dues parts que estipulava que no farien servir aquesta marca sense el vistiplau de tothom.

Tot plegat fa que estigui “trist, decebut i empipat”. “Però no em vull quedar amb aquests sentiments. Vull treballar en un futur per recompondre aquestes unitats, la del meu espai polític i la del projecte sobiranista. Si no hi ha unitat dins el projecte sobiranista, ningú no ens prendrà seriosament, ni a Madrid, ni a Brussel·les ni enlloc”, va sentenciar.

El president es va reservar la carta de participar en mítings electorals i també té previst dir la seva sobre els continguts dels programes tant del PDeCAT com de JxCat, ja que l’espai que representa Puigdemont també se’l sent com a “propi”.

LES FRASES

Si no hi ha unitat interna dins el món del sobiranisme, qualsevol confrontació no serà intel·ligent [com propugna Puigdemont]
El PDeCAT es va formar només fa quatre anys. No és un projecte antic. Jo em quedo on era. Hi érem amb Puigdemont
Hi ha persones que marxen del PDeCAT a contracor perquè se’ls fa triar. No havíem hagut de triar mai
Artur Mas
129è President de la Generalitat

JxCat no hi veu trencament, sinó “continuació lògica”

Ò.P.J

Des de JxCat, la seva vicepresidenta, Elsa Artadi, va replicar a Mas que, més que un trencament amb el PDeCAT, el que hi ha és una “seqüència natural”, que tampoc no neix ara, sinó fa gairebé tres anys. “No trenquem res, fem una continuació lògica després de cinc eleccions, més de 3.000 càrrecs electes, desplegament territorial, una base sòlida de més d’un milió de vots a Puigdemont...”, va enumerar. Artadi troba molt encertat que Mas reforci el seu perfil institucional com a expresident i treballi per la unitat de l’independentisme: “Entenem que ha de ser un debat menys teòric i més concretat en propostes i mesures que ens acostin a la independència.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona