Política

L’independentisme busca un acord per si hi ha inhabilitació

JxCat, ERC i la CUP ja negocien i confien assolir-lo en el ple de política general

Quan cal convocar eleccions, l’escull

Asseguren que no han deixat mai de parlar, però ara sí que els partits independentistes sembla que han escoltat el clam de l’ANC i Òmnium per la Diada i han oblidat durant uns dies els retrets per iniciar els contactes seriosos amb vista a mirar de consensuar una resposta conjunta a la més que possible inhabilitació del president Quim Torra després de la vista a què s’enfronta demà passat al Suprem. Una resposta unitària que tots són optimistes i creuen que s’assolirà, i fins i tot confien que es materialitzi aquesta setmana aprofitant el debat de política general al Parlament, que divendres votarà les propostes de resolució que marcaran les pautes a seguir en el queda de legislatura, i que s’han conjurat perquè fixi el mínim comú denominador de l’independentisme en els pròxims mesos. “La voluntat és mostrar-hi el punt d’inflexió que reclamem tots per millorar i donar confiança a la ciutadania”, resumia ahir la portaveu de JxCat, Elsa Artadi. “El debat pot ser el moment per poder explicitar l’acord, en parlarem aquests dies i per nosaltres no quedarà”, certificava la seva homòloga a ERC, Marta Vilalta.

A petició de la CUP, segons va avançar Nació Digital, ahir a la tarda els anticapitalistes es van reunir per separat amb JxCat i ERC per donar-los detalls sobre la “via Venturós” que van proposar la setmana passada, segons la qual Torra retindria funcions de decisió i representació, però no signatura administrativa, mentre no arribessin unes eleccions que, això sí, hauria de convocar abans de ser inhabilitat.

Tot just aquest –el moment en què s’hauria de fer la convocatòria– és el gran escull que ara separa les posicions dels partits, que, tot i el canvi de to, ahir van deixar clar que continuen allunyades, si bé s’espera que aquests dies les converses s’intensifiquin i arribin a un punt d’entesa que fins i tot inclogui les entitats cíviques, segons fonts consultades. ERC continua defensant que no s’ha de deixar que “la justícia espanyola marqui el tempo” sobre qui ha de ser el president, sinó que siguin les institucions i la ciutadania catalanes. “Com hi podem respondre? Amb més democràcia”, reblava Vilalta, que, sense dir-ho, advocava perquè les eleccions les convoqui Torra, abans que una inhabilitació faci que en la pràctica la data quedi fixada pel Suprem si, tal com en principi estan d’acord JxCat i ERC, no proposen cap candidat que el rellevi. Artadi, però, va defensar just el contrari, i es va mostrar partidària d’esperar a veure “quin nou nivell de ridícul” assumeix l’Estat davant la comunitat internacional, en apartar en plena pandèmia un altre president per haver retirat tres dies tard una pancarta en què es reclamava llibertat. “El que no hem de fer és convocar eleccions abans de veure quina decisió pren el Suprem, això blanquejaria l’actuació de l’Estat”, cloïa Artadi.

LES FRASES

La millor resposta serà la que puguem consensuar; estaria bé que fos la de més drets i més democràcia
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Més democràcia vol dir fer bo el que vota el Parlament. Més drets vol dir defensar la llibertat d’expressió
Elsa Artadi
portaveu de jxcat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona