Política

Capella, sobre la llei de memòria democràtica del govern espanyol: “Més val tard que mai, però es queden curts”

La consellera diu que l’última setmana de setembre es reiniciaran els contactes familiars a la presó sense vidre

“Més val tard que mai, però es queden curts”. Així ha valorat la consellera de Justícia, Ester Capella, l’avantprojecte de llei de memòria democràtica que aprovarà el Consell de Ministres. Capella ha reivindicat a Catalunya Ràdio la feina feta pel Govern i ha demanat que durant la tramitació es respectin les competències de la Generalitat. A més, ha trobat a faltar aspectes com ara que s’incorpori un tipus penal que tipifiqui la conducta d’enaltiment del franquisme o l’exhibició de símbols feixistes. D’altra banda, la consellera ha explicat que l’última setmana de setembre es reiniciaran els contactes familiars a la presó sense vidre. Sobre el tercer grau de Daniel Osàcar, ha apuntat que són decisions tècniques de les juntes de tractament.

Segons Capella, “es queden tan curts que a Catalunya moltes de les coses que diuen que faran ja s’estan fent”. Ha remarcat que s’han lliurat més de 4.000 certificats d’anul·lació de judici, incloent a la família de l’expresident Companys. S’ha aprovat un pla de fosses i un d’identificació genètica, i hi ha 31 fosses obertes i més de 380 cossos exhumats, amb 8 identificats. “Quantes fosses ha obert el govern espanyol?”, ha preguntat.

“Lliçons les justes”, ha afegit la consellera, que ha remarcat que caldrà veure on són capaços d’arribar durant la tramitació parlamentària.

Pel que fa a la situació de les presons i la covid-19, ha indicat que la previsió és que l’última setmana de setembre s’iniciïn les convivències familiars sense vidre, i en funció del resultat es valorarà si es poden tornar a fer vis a vis.

Capella no ha volgut entrar en polèmica sobre el tercer grau de Daniel Osàcar, i ha recordat que no hi ha cap requisit sobre que calgui complir una quarta part de la condemna per aconseguir-lo. Ha assegurat que no coneix el detall d’aquest cas, però que són decisions que prenen cada setmana les juntes de tractament.

En matèria política, la consellera ha indicat que cal que els socis de govern vagin “a la una” i busquin una “solució consensuada” davant de la inhabilitació de Quim Torra. “És evident que el país no es pot deixar en mans de les decisions del Suprem. Els partits del Govern hem de buscar una solució consensuada per evitar que el Suprem decideixi qui ha de ser el president i qui no”, ha opinat Capella, que ha afegit que “és la ciutadania qui dona confiances i qui les treu”. Al seu parer, cal que hi hagi eleccions com més aviat millor, i s’ha mostrat convençuda que els socis sabran trobar una estratègia comuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona