Política

Israel signa amb els Emirats i Bahrain els Acords d’Abraham a la Casa Blanca

Trump reivindica la seva mediació i augura que aviat hi haurà pactes amb “cinc països més”

Són el tercer i quart països àrabs que normalitzen relacions amb Israel i els primers que ho fan en 26 anys, després d’Egipte (1979) i Jordània (1994)

Israel ha rubricat acords amb els Emirats Àrabs Units (EAU) i amb Bahrain per establir relacions diplomàtiques amb els dos països àrabs.

La signatura s’ha fet aquest dimarts en una històrica cerimònia a la Casa Blanca amb la presència del president dels Estats Units, Donald Trump. També hi han participat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el ministre d’Exteriors dels Emirats, Abdul·là bin Zayed bin Sultan al Nahyan, i el titular d’Exteriors de Bahrain, Khalid Bin Ahmed Al-Khalifa Trump també ha signat els pactes en qualitat de mediador.

De fet, el president dels EUA ha presumit dels acords diplomàtics, els primers que Israel signa amb un país àrab en 26 anys, i ha augurat que aviat n’hi haurà amb “cinc països” més.

“Som aquí aquesta tarda per canviar el rumb de la història. Després de dècades de divisió i conflicte, marquem l’albada d’un nou Orient Mitjà”, ha dit Trump durant l’acte.

Els Emirats i Bahrain es converteixen així en el tercer i quart país àrab, respectivament, que estableixen relacions amb Israel, després d’Egipte (1979) i Jordània (1994).

Abans de la signatura dels anomenats Acords d’Abraham, Netanyahu ha vaticinat que la “pau” amb aquests dos emirats del Golf Pèrsic “eventualment s’estendrà per incloure a altres Estats àrabs i al final acabar amb el conflicte àraboisraelià d’una vegada per totes”.

El titular d’Exteriors dels EAU, Abdul·là bin Zayed bin Sultan al Nahyan, ha defensat que l’acord amb israel els permetrà continuar “defensant el poble palestí i fer realitat la seva esperança d’un Estat independent dins una regió estable i pròspera”. El diplomàtic àrab ha agraït a Netanyahu haver “aturat l’annexió dels territoris palestins” en virtut de l’acord, tot i que el primer ministre d’Israel assegura que l’annexió de part de Cisjordània continua “damunt la taula”.

De la seva banda, el ministre d’Exteriors de Bahrain, Khalid Bin Ahmed Al-Khalifa, ha opinat que els Acords d’Abraham són “un pas històric en el camí cap a una pau genuïna i duradora” a l’Orient Mitjà.

Israel i els Emirats van anunciar el seu acord el passat 13 d’agost –el de Bahrain va transcendir el passat divendres– i des d’aleshores ja han donat els primers passos en la normalització de les seves relacions, des de trucades telefòniques fins a col·laboració en matèria mèdica i defensa, passant per l’arribada a finals d’agost a Abu Dabi del primer vol comercial entre tots dos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona