Política

L’Audiencia Nacional cita com a investigat Fernández Díaz

El magistrat creu que l’operació Kitchen per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas s’hauria “dirigit i coordinat” des d’Interior

El jutge no requereix, per ara, l’exsecretària general del partit Dolores de Cospedal

El jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García Castellón ha citat com a investigat l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz en la peça Kitchen, en què s’investiga una suposada trama parapolicial per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas a la recerca de documents comprometedors per a dirigents del partit. El magistrat atén, així, la petició de la fiscalia anticorrupció i el cita per al 30 d’octubre, l’endemà que comparegui qui va ser el seu número dos al ministeri, l’exsecretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, que ja era investigat, però que mai ha prestat declaració.

El magistrat no cita, de moment, l’exsecretària general del PP i exministra María Dolores de Cospedal, la investigació de la qual van demanar els fiscals del cas en sospitar que hauria tingut interès que l’operació Kitchen culminés amb èxit. El magistrat considera que abans de resoldre sobre la citació de De Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, cal escoltar Francisco Martínez, que ha manifestat la seva voluntat de comparèixer i que va anunciar recentment que ho explicaria “tot” al jutge. El magistrat afirma, a més, que l’excomissari Andrés Gómez Gordo, la suposada vinculació del qual amb De Cospedal i López del Hierro va ser clau per a la fiscalia per demanar la seva investigació, els va exculpar tots dos davant el jutge.

El jutge veu, en canvi, “necessària, útil i pertinent” la declaració de Fernández Díaz, ja que les investigacions practicades fins ara permeten situar el centre de l’operació en el Ministeri de l’Interior, que “hauria dirigit i coordinat tota l’operació, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació d’aquest, pel que sembla, el secretari d’estat de Seguretat”. Així es desprèn, segons el magistrat instructor, dels àudios confiscats a l’excomissari José Villarejo, dels missatges transcrits i de diversa documentació.

A més de l’exministre, el jutge també cita com a testimonis l’exdirector de Comunicació del ministeri Juan José Esteban; el sacerdot Silverio Nieto, i dues persones pròximes a Martínez, com el seu director de gabinet. García Castellón, que situa l’operació entre l’11 de gener del 2013 i el 18 de novembre del 2016, veu “especialment revelador” de la importància de l’excúpula del ministeri en el pla el pagament a l’ex-xofer de la família Bárcenas –suposadament captat com a confident per Villarejo– de quantitats mensuals abonades presumptament amb càrrec als fons reservats procedents d’Interior.

El Partit Popular s’ha vist obligat a reaccionar de forma immediata i ha obert un expedient informatiu a Fernández Díaz. Segons van informar fonts de la direcció del PP, l’obertura d’aquest expedient es fa seguint escrupolosament el que estableixen els estatuts del partit en els casos en què un militant és investigat.

LES FRASES

Interior hauria dirigit i coordinat tota l’operació amb la participació directa del ministre
Manuel García Castellón
jutge de l’audiencia nacional
La declaració de Fernández Díaz és necessària, útil i pertinent

Ajornen la declaració de Corinna

El titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiencia Nacional, Manuel García Castellón, ha ajornat sense data la citació com a investigada de l’examant del rei Joan Carles Corinna Larsen, que estava previst que es fes per videoconferència des de l’ambaixada de l’Estat espanyol a Londres el 28 de setembre. Segons va informar ahir el diari ABC, que citava fonts jurídiques, el magistrat ha lliurat una ordre europea de recerca perquè la declaració es faci en coordinació amb les autoritats britàniques i en el context de la cooperació jurídica internacional, una cosa que havia reclamat la fiscalia anticorrupció en recórrer contra la seva crida a declarar a l’ambaixada.

Paral·lelament, la unitat d’afers interns de la policia que treballa en el cas Villarejo ha remès un informe al jutge en què exposa que no ha trobat més indicis sobre el presumpte encàrrec que Larsen va fer al comissari jubilat i ara en presó provisional José Manuel Villarejo perquè espiés la seva assistent personal, de la qual desconfiava. Segons va informar El Español, l’informe explica al jutge que, més enllà dels àudios en els quals Larsen exposa la desconfiança que té respecte de la seva assistent, no hi ha rebuts ni informes que demostrin l’encàrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona