Política

Inhabilitació ferma un cop li és notificada

El TSJC hauria de comunicar personalment la sentència al president, que en endavant ja no tindria cap potestat

“El president o presidenta de la Generalitat cessa en el càrrec per les causes següents: [...] f) Per condemna penal ferma que comporti la inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics.” Així ho determina el primer apartat de l’article 7 de la llei del govern que regula les condicions en què el president cessa en les seves funcions i que també estableix en l’apartat 3 que, en cas de ser inhabilitat, “el president és substituït interinament” al mateix temps que “la presidència del Parlament inicia el procediment [...] per elegir un nou president”. Es tracta d’un automatisme legal sobre el qual els juristes no tenen dubtes interpretatius.

Els experts constitucionalistes i penals consultats comparteixen que el president Torra cessaria en les seves funcions des del moment que se li notifiqués la sentència ferma, una notificació que es faria a través del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la pràctica ortodoxa, el tribunal català citaria el president per notificar-li presencialment la inhabilitació, però, amb les actuals restriccions per la Covid-19, no es descarta una comunicació telemàtica. “Amb la Covid tot es complica, però l’ortodòxia diu que l’haurien de citar perquè anés personalment al TSJC i el secretari li llegís la sentència perquè la signés”, explica l’advocat Rafael Entrena. A partir d’aquest moment, la sentència ja és executiva, el president queda inhabilitat i ja no pot signar cap document ni realitzar actes relatius a les atribucions de la presidència. Qualsevol acte administratiu que signés seria nul perquè no tindria cap validesa jurídica. Però, a més, fer-ho contra una condemna ja en execució suposaria exposar-se a un possible delicte de “trencament de condemna”, adverteix l’advocat penalista. Torra tampoc ja no podria convocar la data electoral. La catedràtica de dret constitucional Mercè Barceló explica que no tindria cap sentit una desobediència de Torra un cop se li comuniqués la inhabilitació perquè tots els actes que realitzaria serien jurídicament “nuls”.

D’altra banda, un cop notificada la sentència, el president Torra podria decidir presentar un recurs d’empara al TC demanant com a mesura cautelar que paralitzi l’execució de la sentència del Suprem. Si el Constitucional li ho acceptés, es paralitzaria l’execució de la sentència fins que es resolgués el recurs d’empara. Una possibilitat que Arbós veu “altament improbable”.

Tot el que provocarà la previsible inhabilitació, però, no aparca tampoc la interpretació que alguns juristes fan del cas de Torra, que no consideren desobediència. “Qui es prengui la molèstia de llegir el Codi Penal, difícilment arribarà mai a la conclusió que existeix delicte de desobediència”, afirmava el catedràtic de dret penal Joan Queralt, recordant que Torra va acabar retirant la pancarta.

LES FRASES

Mantenint-se en el càrrec en execució de sentència s’incorre en trencament de condemna
Rafael Entrena
advocat
La inhabilitació amb sentència ferma té unes conseqüències legals obligades per la llei de la presidència
Xavier Arbós
catedràtic de dret constitucional
Tots els actes que realitzés des de la notificació serien nuls, d’acord amb l’ordenament jurídic
Mercè Barceló
catedràtica de dret constitucional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Podem avisa que l’acord amb el PSOE sobre els pressupostos encara no està tancat

Madrid

Aragonès reclama a l’Estat un pla de rescat urgent: “Necessitem que assumeixi les seves responsabilitats”

Barcelona

TSJC escurça prop de 3 mesos la inhabilitació a Torra i li manté la pensió d’expresident

Barcelona

El govern espanyol rebutja reduir la durada de la pròrroga de l’estat d’alarma

Madrid

El Suprem desestima els recursos de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig contra les ordres de detenció internacionals

Madrid

Casado condiciona el suport del PP a la pròrroga de l’estat d’alarma al fet que no duri més de 8 setmanes

Madrid

Aragonès reclama gestionar directament els fons europeus

Madrid

Von der Leyen reclama tenir en compte les “aportacions” de les autonomies “des del principi” en el pla de recuperació

Brussel·les

Eduard Pujol deixa l’acta de diputat per motius personals

Barcelona