Política

Calviño descarta un confinament generalitzat

La vicepresidenta econòmica no descarta un augment de l’impost del Patrimoni a les rendes més altes

La vicepresidenta d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha afirmat que el seu executiu treballa per “donar suport” i no per “buscar desacords” amb la Comunitat de Madrid per a la gestió de la pandèmia, i ha descartat un confinament generalitzat de la població.

En concret, durant una entrevista a TVE, Calviño no ha descartat un augment de l’1% de l’impost del Patrimoni a les rendes més altes, però ha apuntat que el govern espanyol encara no ha adoptat cap decisió al respecte. “Es podrien fer ajustaments en alguns tipus impositius”, ha indicat.

També ha assenyalat que el seu executiu preveu presentat el sostre de despesa abans del 15 d’octubre, data en què vol enviar el pla pressupostari a Brussel·les.

Ayuso ha fet aquestes manifestacions a tres hores de la reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Ha apuntat que el seu executiu “seguirà en la línia de donar suport” als governs autonòmics i ha recordat que els ciutadans “ho estan passat malament”.

“El que hem aprés en aquests mesos es la importància de treballar junts”, ha dit.

Tal com ha apuntat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest cap de setmana, Calvño ha afirmat que “el govern no contempla tornar al confinament generalitzat de la població”.

“No sembla que sigui el necessari en les circumstàncies actuals” perquè la segona onada afecta a llocs “determinats” i cal ser “més quirúrgics” en l’actuació. “Estem en un escenari molt diferent al març i les actuacions han de ser molt diferents”.

Ha posat com a exemple l’actuació del govern d’Aragó, i s’ha mostrat convençuda que cal actuar tenint en compte les “característiques de les zones més afectades”.

“Un confinament generalitzant no sembla que sigui el necessari en les circumstàncies actuals” i el seu govern posarà “totes les mesures” a disposició de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Sobre la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre, Calviño ha afirmat que malgrat que encara no hi ha acord amb els agents socials (encara queden 700.000 persones en aquest règim) el seu govern té una “voluntat total” d’entesa.

En tot cas ha assegurat que aquesta pròrroga ha de cobrir les empreses que “autènticament” es troben en procés de transició. Es tracta, ha apuntat de “concentrar els esforços” en determinades “empreses” que eren solvents i en “sectors” que “tenen més problemes per reactivar-se”.

Calviño no ha descartat un augment de l’impost de patrimoni un 1% a les rendes més altes, però ha advertit que “per ara no hi ha cap qüestió adoptada” ni al sí del govern espanyol ni en les converses amb els socis. En tot cas ha apuntat que cal adaptar els comptes a les noves prioritats i que permetin abordar les inversions necessàries. “Hi poden haver ajustos en els tipus impositius sempre que no posin en qüestió la recuperació econòmica”.

En aquest sentit, ha remarcat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, està “al centre d’aquesta negociació” però la preocupació del seu executiu és que els pressupostos acompanyin la recuperació.

En tot cas, al seu entendre, “és prematur” parlar de “detalls” perquè “no s’ha adoptat cap decisió al sí del govern”.

Sobre el sostre de despesa ha afirmat que la previsió del govern espanyol és presentar-lo en les “pròximes setmanes”, que seria “abans del 15 d’octubre, quan vol enviar el pla pressupostari a Brussel·les.

“Aquest és l’objectiu amb què treballem”, ha dit abans de recordar que ara per ara els ministeris d’Economia i Hisenda estan revisant el quadre macroeconòmic.

Pel que fa a la fusió de Bankia i Caixabank, ha recordat que l’estat serà propietari d’un 16% del nou banc. “L’anàlisi preliminar per ara és molt positiu per a l’interès públic”, ha dit, perquè “la participació pública a Bankia ha augmentat el seu valor en un 36% i les perspectives de benefici de l’entitat resultant és superior a la que teníem fins ara”.

Pel que fa als treballadors de les dues entitats, Calviño ha afirmat que aquest encara és un tema prematur, però ha apuntat que les dues entitats ha fet sempre qualsevol ajustament de manera consensuada amb els treballadors i “confia” que aquesta serà també la situació en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona