Política

JxCat i ERC relativitzen la reforma de la sedició i exigeixen l’amnistia

Artadi l’associa a la tècnica “del pal i la pastanaga” perquè l’independentisme avali els comptes de l’Estat

Rovira alerta que el canvi legislatiu es podria allargar i no resoldria la causa general actual

Ni JxCat ni ERC van avalar ahir la reforma del delicte de sedició en el Codi Penal com a solució al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. La portaveu del partit de Puigdemont, Elsa Artadi, associa la proposta del govern espanyol a la tècnica del pal i la pastanaga per mirar d’aconseguir el suport de l’independentisme al pressupost. De fet, JxCat directament suprimiria aquest delicte, en lloc de reformar el Codi Penal. Artadi va rebutjar tot el que no sigui negociar una amnistia per als presos polítics i exiliats i va acusar La Moncloa de “bombardejar” contínuament la taula de diàleg per veure si provoca que la part catalana se n’aixequi.

Des d’ERC, la secretària general, Marta Rovira, deixava clar també que només hi ha una “solució antirepressiva”: l’amnistia, ja que la causa general actual “conté molts altres delictes” pels quals s’està perseguint l’independentisme –ella mateixa encara està investigada per rebel·lió– i, per tant, la reforma “no garanteix posar fi al conflicte”. Una reforma, a més, que podria durar mesos, recordava, i que qualsevol grup amb més de 50 diputats, com Vox, pot impugnar al TC, que després podria “estar anys dirimint-ho”. “I un cop tinguem nova llei, qui ens garanteix que el Suprem la interpretarà de manera vàlida, quan ja ho hauria pogut fer quan tocava?”, es preguntava. “No ens cal una reforma del Codi Penal, sinó una justícia amb totes les garanties”, sentenciava. Tot i això, més enllà dels “globus sonda” que arriben aquests dies, espera que el govern espanyol els exposi properament la mesura per poder-la estudiar amb més deteniment. Al matí, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, valorava que el delicte de sedició “atempta” contra drets humans com el de manifestació i la llibertat d’expressió, i reformar-lo podria “ser necessari i fins i tot imprescindible”, perquè, recorda, de fet “no existeix enlloc més d’Europa”. En aquest sentit, va recordar als comuns que formen part del govern espanyol i els va instar a “anar més enllà”, perquè l’amnistia “és només qüestió de voluntat política”.Vilalta, d’altra banda, avisava que una inhabilitació de Torra “no ajudarà gens” a tirar endavant la via del diàleg, ja que “calen respostes polítiques i no judicials”. Si el Suprem la confirma, Catalunya “no tindrà president”, i no té clar què passarà amb la taula de diàleg. “Haurem de parlar de les possibilitats que tenim per abordar-la conjuntament amb el president Torra i la resta de persones que hi ha”, cloïa.

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va subratllar que la reforma del Codi Penal “forma part del programa legislatiu” del govern socialista, tal com ja va assenyalar Pedro Sánchez en el debat d’investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona