Política

La CE tindrà en compte el cas Puigdemont per revisar les euroordres

Galleda d’aigua freda de Brussel·les a les demandes de PP, Cs i Vox

Una de freda i una altra de calenta. Així va gestionar ahir la Comissió Europea les insistents demandes de la dreta espanyola per reformar el sistema d’euroordres. En un debat encès a l’Eurocambra per l’afer català, l’executiu europeu es va mostrar reticent a ampliar la llista de delictes que permeten l’extradició automàtica, com reclamaven el PP, Ciutadans i Vox.

“No arreglarà els problemes”, va defensar l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders. El liberal belga va recordar als eurodiputats presents que no es poden impulsar reformes d’aquest tipus només per “casos mediàtics” com el de Carles Puigdemont. La CE es va mostrar més partidària de vigilar que els estats apliquin bé les normes d’extradició, que no pas d’engrescar-se a obrir el meló que suposa reformar les euroordres.

Una galleda d’aigua freda que Reynders va compensar amb un gest cap als espanyols. L’eurocomissari de Justícia va prometre que tindrà en compte el cas de Puigdemont a l’hora de revisar l’aplicació de les euroordres a Bèlgica i Alemanya.

“Estem revisant la transposició completa i conforme de la normativa europea a Bèlgica i Alemanya, i posarem particular atenció en aquest tipus de casos individuals”, va assegurar davant la insistència dels eurodiputats del PP, Cs i Vox, però també d’un eurodiputat del PSOE. Reynders va avisar que no dubtaran a obrir expedient a un estat quan les euroordres no s’implementin “adequadament”.

Debat encès

Totes aquestes promeses les va fer per intentar calmar els ànims d’un debat en què els exiliats catalans van tenir un fort protagonisme. El PP i Ciutadans van dissimular el rerefons de les seves demandes, mentre que Vox va parlar obertament de Puigdemont. Més inesperada va ser la intervenció de l’eurodiputat del PSOE Domènec Ruiz Devesa, protestant per la “valoració de fons” que va fer Alemanya i exigint a la CE que es pronunciï en aquest sentit. “És inacceptable la instrumentalització que en fa la dreta espanyola”, va denunciar l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, reclamant un debat sobre les euroordres “allunyat d’interessos polítics domèstics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona