Política

Navalni rep l’alta després del misteriós enverinament

Alemanya no dona pistes sobre els plans de l’enemic número u del Kremlin i Moscou ironitza amb un retorn a casa

Va ser intoxicat amb Novitxok, un agent nerviós

Assegut en un banc del que podria ser qualsevol parc o bosc berlinès, prim, sol i amb la mirada reflexiva i alhora desafiant: aquesta era la imatge que va transmetre ahir Aleksei Navalni, l’opositor rus que va ser víctima d’un intent d’enverinament molt a l’estil dels que han patit altres enemics del Kremlin.

Ja no està ingressat a La Charité, la clínica universitària berlinesa que el va tornar a la vida, després de caure fulminat en un vol intern per Rússia mitjan agost. Ha passat 32 dies a aquest centre, 16 dels quals, en coma induït.

L’equip de metges berlinesos, experts de l’exèrcit i altres analistes francesos i suecs han confirmat en aquest període que el verí administrat era Novitxok, l’agent nerviós de patent russa que pot causar la mort en dosis mínimes.

Moscou continua sense voler saber res del cas, nega tenir-hi cap vincle, també els comunicats mèdics de qualsevol especialista occidental i desafia l’opositor, ara que s’ha refet, a tornar a casa. “És lliure, com qualsevol ciutadà rus, de tornar al seu país”, deia ahir un portaveu del Kremlin.

“De moment”, a Berlín

El govern alemany no vol donar detalls d’on està, quina protecció rep o què pensa fer. Des que va arribar a Berlín, en un trasllat organitzat per una ONG però autoritzat per l’executiu d’Angela Merkel, ha reclamat explicacions a Moscou. La mateixa cancellera va desafiar “les autoritats russes” –és a dir, el president Vladímir Putin– a aclarir “l’intent d’assassinat amb verí” de Navalni. I, enmig del conflicte, es va arribar a qüestionar el futur del Nord Stream II, el gasoducte pràcticament acabat que ha de portar gas rus a Alemanya.

Un projecte que va engegar l’excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder, aliat personal, polític i econòmic de Putin i que ara sembla poc realista imaginar que es pugui encallar, entre altres coses perquè hi ha contractes jurídicament vinculants amb socis d’altres països europeus.

Navalni s’ha comunicat, des que va sortir del coma, a través de la xarxa social Instagram. Ahir, a més de la seva fotografia al bosc berlinès, va penjar també explicacions sobre el seu propòsit de “concentrar-se” en la rehabilitació física i mental. Des del seu entorn es va voler aclarir que es quedarà, “de moment”, a la capital alemanya.

LA XIFRA

32
dies
ha estat ingressat Navalni a l’hospital berlinès de La Charité. La meitat, en coma induït.

Lukaixenko pren possessió en una cerimònia secreta

Redacció

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va ser investit ahir per a un sisè mandat en una cerimònia que no es va anunciar amb antelació, segons va informar l’agència oficial Belta. L’acte va tenir lloc al Palau de la Independència de Minsk, a on es van desplaçar parlamentaris i altres autoritats del país. Lukaixenko hi va arribar envoltat d’una comitiva de vehicles, després que es tanquessin al trànsit els carrers del centre, segons testimonis presencials. El recompte oficial atribueix a Lukaixenko el 80,1% dels vots en les eleccions presidencials del 9 d’agost, un resultat contestat per l’oposició i per Occident, i que ha desfermat l’onada de protestes més gran de la història postsoviètica de Bielorússia. En la presa de possessió, Lukaixenko, amb la mà dreta sobre un exemplar de la Constitució, va jurar “respectar i protegir els drets i llibertats de les persones i els ciutadans”. Des de Lituània, on està exiliada, la líder de l’oposició, Svetlana Tikhanóvskaia, va qualificar de “farsa” la investidura del seu rival a les urnes. Tampoc Alemanya el reconeix com a president reelegit i confia en un acord a escala europea per sancionar els responsables de la repressió estatal i el frau electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona