Política

La crònica

Rutina repressiva al TSJ “a” Catalunya

L’independentisme fa costat a Torra dividit en l’estratègia, però d’acord al voltant de la doble A: Amnistia i Autodeterminació

Comença a ser rutinari. Una altra vegada el president de la Generalitat, Quim Torra, acudia ahir al Tribunal Superior de Justícia “a” Catalunya, tal com li agrada de puntualitzar per evidenciar que es tracta d’un tribunal espanyol. Artur Mas ja va pujar pel 9-N aquelles escales de la sucursal de la justícia espanyola, ubicada, per cert, en un passeig que porta el nom de Lluís Companys. I un altre cop ahir l’independentisme acompanyava el president en un passeig des de l’Arc de Triomf fins a la porta del tribunal.

Encara que estiguin dividits, tots els partits de la corda van caminar junts al costat de Torra, inclòs el recentment foragitat del govern Partit Demòcrata. Haurien pogut anar a fer un cafè després tots plegats i haurien resolt la reunió que reclama l’ANC per consensuar una estratègia de futur.

Mentre això no passa, a la porta del TSJ-a-C es va constatar, primer, que tothom coincideix que l’indult per als presos polítics no és la solució al conflicte –“cants de sirena”, per Junts per Catalunya–, i, segon, que l’Amnistia i l’Autodeterminació –la doble A– són el mínim comú denominador. L’amnistia, sense un referèndum, no és suficient, recordava la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que va insistir que cal que l’independentisme recuperi la iniciativa política, que vol dir tornar-se a posar d’acord per teixir una estratègia per portar Catalunya a la independència.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va advertir que una inhabilitació del president Torra seria una mostra més de la manca de voluntat de desescalar el conflicte per part de l’Estat espanyol.

Tot plegat coincidia amb el primer aniversari de l’operació Judes contra l’independentisme, aquell intent maldestre de vincular-lo amb terrorisme. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va recordar també que la cita de Torra amb la justícia espanyola arribava quan fa dos anys i mig que Marta Rovira és a l’exili i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a la presó. Ergo, hi ha molt a desescalar.

L’acusació popular de l’exdiputat de Ciutadans José Domingo, president d’Impuls Ciutadà, va demanar tanda al final dels faristols que van organitzar els partits i les entitats independentistes, per lamentar que Torra no hagués volgut declarar per explicar per què va desobeir. Domingo va rebre crits de “fatxa” per part d’alguns manifestants independentistes –esparsos en temps de coronavirus– que s’havien llevat d’hora per ser abans de les nou del matí sota l’arc amb una pancarta que deia “La llibertat d’expressió no és delicte. President, no estàs sol”. No ho estava: el flanquejaven Pere Aragonès, Roger Torrent, Meritxell Budó, Albert Batet, Marta Vilalta, Carles Riera... Com aquell qui diu, hi faltava només Laura Borràs, que tenia sessió al Congrés.

Tampoc no hi era cap representant dels comuns, despenjats de la solidaritat antirepressiva a l’hora de fer gestos de suport com el d’ahir. Hom diria que s’acosten eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona