Política

EDUARD GARZÓN I SÒNIA PASCUAL

GARZÓN ÉS UN DELS SET DETINGUTS EN L’OPERACIÓ JUDES I PASCUAL VA SER IMPUTADA EL MES DE JUNY

“Estem vivint una repressió impròpia en democràcia”

“Va ser un muntatge i una farsa des del primer moment, en un clar intent de fer-nos por i evitar així més mobilitzacions”

“Al juny vaig rebre una notificació en què se m’acusa de pertinença a organització terrorista sense terrorisme, i jo l’únic que he fet és manifestar-me”

[E.G.] Vull la llibertat i la independència del meu país, i ho he defensat sempre des de la protesta no violenta i pacífica
[S.P.] L’ampliació de la causa deu obeir a una necessitat de justificar tots els diners que s’han gastat en l’operació
Des de les 10 del matí del 23 de setembre la fiscalia sap que no s’ha trobat res, si ho mantenen és per exercir la repressió

Eduard Garzón és una de les set persones que fa tot just un any van ser detingudes i empresonades tres mesos de forma preventiva per la Guàrdia Civil en l’operació dirigida per l’Audiencia Nacional i batejada com a Judes. A tots se’ls acusa del delicte de pertinença a organització terrorista. Als detinguts se’ls acusa de terrorisme, tinença d’explosius –tot i que no se’n van trobar– i conspiració per a la comissió d’estralls. La causa continua oberta i en fase d’instrucció i es va ampliar el mes de juny passat amb quatre investigats més, entre els quals hi ha Sònia Pascual.

Ha passat un any de la detenció, com està?
[Eduard Garzón] Bé, no ens podran vèncer. Però tot i que pensava que no m’afectaria gaire aquest dia, el cert és que alguna cosa es remou i ara ja fa uns dies que se’m tornen a repetir amb força tots els sorolls, llums i paraules que vaig sentir al llarg d’aquell dia d’ara fa un any. Cops de porta, sorolls de trencadissa, crits que m’estirés a terra, llums que et cegaven i frases que feien referència a la caserna d’Intxaurrondo per atemorir-me. Un disbarat i un muntatge, tot plegat!
Té por?
[E.G.] No, he rebut el suport i la solidaritat de molta gent i això ens dona molta força. No tinc cap dubte que el motiu d’aquesta farsa i d’aquesta repressió era fer-nos por a nosaltres i també a altres persones per tal que no es mobilitzessin ni sortissin al carrer dies abans que es fes pública la sentència, però han perdut, és el nostre dret, manifestar-nos. Estem determinades a combatre el feixisme i defensar els drets i les llibertats malgrat viure en una repressió que no és pròpia d’un país democràtic.
Quan sent que l’acusen de pertànyer a equips de resposta tàctica, quan parlen d’explosius, d’organització criminal, què pensa, havia sentit aquests noms?
[E.G.] Res, és que tot és un muntatge i una farsa. Què he fet? Anar a reunions dels CDR, que eren públiques i notòries, he participat i m’he mobilitzat en totes les manifestacions que podia, a Estrasburg, a Brussel·les, perquè vull la independència i la llibertat del meu país, però sempre ho he fet des de la protesta no violenta. No té sentit. Organització? Però si alguns dels companys amb els quals em van detenir feia anys que no els veia i a d’altres ni els coneixia. Sento vergonya, i més encara quan recordo com el jutge s’adormia mentre jo prestava declaració. És irreal, tres mesos a la presó acusats de tinença d’explosius i al final ni tan sols n’han trobat.
Vostè ha explicat que el pitjor record és tenir la sensació, el dia de la detenció, que podien fer amb vostè el que volguessin. Encara la té?
[E.G.] No, però sí, és cert. Amb mi no van actuar amb violència física, però sí que la seva actitud cap a mi era de menyspreu i de molta violència verbal. Ara ens toca defensar-nos i és el que farem amb el suport que hem tingut des del primer dia d’Alerta Solidària.
Un jutge que s’adorm, presó preventiva... Se sent indefens?
[E.G.] Tot el procés legal s’explica per la manca de garanties. Nosaltres vam estar tres mesos a la presó, fins al cap de 48 hores jo no vaig poder parlar amb la meva advocada, i vam sortir en llibertat quan un segon jutge, gràcies a un recurs de la nostra defensa d’Alerta Solidària, va preguntar a la Guàrdia Civil si realment hi havia explosius, i van dir que no. No va ser fins aleshores que vam sortir en llibertat. La fiscalia sap des del 23 de setembre que no hi ha res i si encara manté l’acusació és per un procés repressiu, per mantenir una pel·lícula. No estem vivint en un país democràtic, encara estem vivint la dictadura. Avui en dia, la justícia i la fiscalia no semblen part d’un estat que ha de defensar la llibertat d’expressió i el dret a mobilitzar-se.
Sònia Pascual, a vostè se la va incloure en la causa amb tres persones més el 23 de juny passat. De què se l’acusa?
[S.P.] De pertinença a organització terrorista sense terrorisme, amb intencions de revertir l’ordre constitucional.
Com?
[S.P.] Sí, sí, no s’entén gaire, jo tampoc ho entenc, però això és el que escriuen.
Coneixia els detinguts?
[S.P.] Sí, en coneixia alguns, de reunions i manifestacions, i posteriorment m’he mobilitzat en les protestes per demanar el seu alliberament. També vaig participar en les protestes contra la sentència al procés.
Com milers de persones més, no?
[S.P.] Sí, no sabem per què a nosaltres. Ens vam punxar el telèfon i van activar la geolocalització, però l’únic que troben és que ens coneixíem i quedàvem per anar a manifestacions juntes.
Com va anar la seva declaració davant del jutge?
[S.P.] Jo encara no he declarat. El meu advocat va aconseguir que, a causa de la situació de pandèmia, se’m permetés declarar al juliol per via telemàtica des del jutjat d’instrucció de Mollet el mateix dia de la citació, però hi va haver problemes tècnics i no ho vaig poder fer. Ara estic a l’espera.
S’ho esperava? Tenia indicis que la seguien o que la gravaven?
[S.P.] No, no, de fet em va sorprendre, perquè com que havien posat en llibertat els altres companys, pensava que la causa estava en procés de tancament, i més si no havien trobat res. Però ara, amb aquesta ampliació de la causa i les nostres acusacions, veig que la repressió no només continua sinó que podria intensificar-se amb acusacions incomprensibles.
A què creu que es deu la seva imputació?
[S.P.] He pensat que d’alguna manera o altra han de justificar tots els diners que es van gastar en l’operació, com ara l’enviament de 500 policies per detenir set persones, així com les actuacions que van fer, com ara els trajectes a Madrid i la presó preventiva.
Han rebut el suport de partits polítics i de membres del govern català?
[E.G.] Hem rebut el suport de molta gent i això ens ha fet més forts i determinats en sortir de la presó. A més a més, des que es va acabar el confinament, he pogut trepitjar molt territori i he anat a qualsevol lloc on em convidaven per explicar la nostra causa, i allà on vaig sento l’escalf de la gent. Tothom em dona suport, la qual cosa em fa sentir orgullós d’aquest país. Som ciutadans que lluitem per la independència del país amb eines democràtiques i pacífiques, i ens empara el dret de manifestació i vam fer ús de la protesta com es fa en qualsevol país que es considera democràtic. I sí, també hem rebut el suport de responsables polítics, gent de la CUP, d’ERC i de JxCat han estat al nostre costat.
Vostè ha estat detingut tres mesos i també té una causa oberta per les protestes davant la presó de Lledoners per evitar que els presos polítics fossin traslladats a Madrid. Com valora que el president Torra suggereixi als CDR que el collin mentre la Generalitat els demana penes de presó de 15 mesos?
[E.G.] La Generalitat té l’obligació d’assistir i exercir la defensa jurídica dels Mossos. Tanmateix, també crec que hi ha un intent de castigar o penalitzar la mobilització popular. Però jo porto amb orgull la defensa d’una causa sobirana i democràtica que compartim, a més a més, amb molts ciutadans de Catalunya.
Com veuen el futur, o si més no, els ha canviat molt la vida?
[S.P.] Sí, m’ha canviat en el sentit que em costa molt concentrar-me i m’han exposat a una primera línia que no desitges i per uns fets que no comprens. I a més a més, m’arriba en un moment delicat perquè estic acabant el doctorat en neurociència i aquesta situació trasbalsa.
[E.G.] Jo ara estic en període de reflexió, però vull dedicar-me a la llarga a causes solidàries. Aquesta situació m’ha ensenyat molt sobre la solidaritat que practiquen la resta de ciutadans.
Davant d’aquesta manca de garanties jurídiques que denuncien, tenen previst o pensen també trucar a les portes de la justícia europea?
[E.G.] Pas a pas. Ara ens hem de defensar de les acusacions, tot i que el procés encara està en fase d’instrucció, i veurem què passa quan s’acabi la investigació. Ens poden mantenir les acusacions o tancar el cas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona