Política

Torrent assegura que només utilitzaria el “petit marge” que té per calcular que les eleccions siguin en diumenge

El president del Parlament assegura que no allargaria els terminis electorals en el cas que la inhabilitació de Quim Torra es fes efectiva

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que només utilitzaria el “petit marge” que hi hauria si no hi ha candidat a la presidència de la Generalitat per substituir Torra per calcular que les eleccions siguin en diumenge.

“No tinc a les mans el rellotge de la investidura”, ha afegit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Segons Torrent, des d’un punt de vista democràtic no tindria sentit pensar que un president del Parlament pot retenir el rellotge i el dret dels ciutadans d’expressar-se a les urnes”, ha argumentat.

Pel que fa a les negociacions entre els independentistes, creu que hi haurà un acord abans de la probable inhabilitació ferma del president de la Generalitat, Quim Torra.

Torrent ha detallat que en cas de fer-se efectiva la inhabilitació de Torra, el president del Parlament tindrà un termini de 10 dies per avaluar si hi ha un candidat a la presidència de la Generalitat que pugui tenir la majoria suficient. I ha afegit que si no es donen les majories, té la potestat de no convocar el ple d’investidura.

En aquest escenari, Torrent ha assenyalat que la doctrina diu que hi ha d’haver un acte parlamentari equivalent a una investidura fallida, per tal de constatar que s’han acabat els deu dies i que comença a córrer el compte enrere de dos mesos fins a dissoldre el Parlament.

Quan es compleix aquest termini es convoquen les eleccions automàticament al cap de 54 dies. En total, es calcula que són al voltant de 124 dies.

El president del Parlament s’ha referit a aquest “petit marge” que té per decidir quan es fa l’acte equivalent a una investidura fallida si no hi ha possible candidat. I ha deixat molt clar que només l’utilitzarà per calcular que les eleccions siguin en diumenge però “per a res més”. Per tant, ha afegit que no es pot jugar a allargar el calendari en “setmanes o mesos”.

Torrent ha assegurat que durant el període d’interinatge del Govern, que ERC vol que sigui el més breu possible, continuaran havent sessions de control al Parlament i ha afegit que s’haurà de veure com es concreta, sense donar més detalls.

Una de les qüestions que JxCat i ERC negocien són les funcions que tindria Pere Aragonès durant aquest període. Segons Torrent, l’etapa ha d’estar presidida per un “colideratge” i també per un missatge polític compartit entre els dos socis de Govern. I ha afirmat que això és el que s’ha de parlar i acordar.

De fet, sobre les possibilitats d’acord entre socis de Govern, Torrent creu que n’hi haurà abans de la sentència ferma sobre Torra i s’ha limitat a dir que s’està avançant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona