Política

JxCat i ERC signen l’acord en què Aragonès assumeix “funcions limitades” de presidència

Torra no assumirà cap “rol simbòlic” en relació al Govern en funcions i restarà a disposició de l’executiu

El document determina la creació d’un grup de coordinació

JxCat i ERC han signat un document de dues pàgines que estableix que el vicepresident Pere Aragonès assumeixi “interinament funcions limitades de Presidència”, sense concretar quines són. L’acord, avançat per Rac 1 i al què ha tingut accés l’ACN, crea un grup de coordinació paritari i es comprometen a consensuar “qualsevol decisió extraordinària”. També estableix que el president inhabilitat Quim Torra no tingui cap “rol simbòlic” en relació al Govern en funcions i que restarà a disposició de l’executiu. Pel que fa al calendari electoral, deixa en mans del president del Parlament, Roger Torrent, aplicar els informes jurídics de la cambra catalana i de la Generalitat.

L’acord, que també ha explicat El matí de Catalunya Ràdio , consta de dues pàgines i diu que deixaran buida la cadira on s’asseia Quim Torra i Pere Aragonès no s’instal·larà al Palau de la Generalitat

JxCat i ERC informen que s’encarregarà al PROCICAT l’aprovació d’un pla sectorial sobre la celebració d’eleccions i per establir les condicions i els indicadors que caldrà tenir en compte per poder-se fer en un context de pandèmia. I afegeix que els comicis s’han de celebrar amb “condicions sanitàries segures” i alhora garantir el dret a vot.

Pel que fa al nou grup de coordinació paritari participat estableix que com a mínim estarà format pel vicepresident, un conseller de JxCat, un representant permanent dels grups parlamentaris de JxCat i ERC, i un representant de cada partit del govern de coalició.

Passos de la nova etapa

JxCat i ERC han acordat els passos a seguir just després de la inhabilitació de Torra. Primer es convocarà una reunió del Govern d’urgència que culminarà amb una declaració institucional de Torra, acompanyat dels consellers i conselleres. I que també es convoqui un ple al Parlament “per denunciar l’atac a les institucions catalanes”. Els dos socis de govern donen suport a les concentracions en suport a Torra i també s’afegeix que es promouran mocions de denúncia als ajuntaments, així com al Parlament Europeu i organismes internacionals.

Respecte al funcionament del govern en funcions, s’ha acordar “reforçar al màxim les atribucions de cadascun dels seus membres, per tal de seguir treballant en la lluita contra la pandèmia i les seves conseqüències, “així com en la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania”.

Consens, coordinació, esforç i responsabilitat

El document destaca els conceptes que han de marcar la nova etapa provocada per la sentència del Tribunal Suprem sobre Torra: consens, coordinació, esforç i responsabilitat.

“No podem deixar que la repressió provoqui la divisió de les forces que formen part del Govern i del conjunt de forces polítiques que lluiten per defensar els drets fonamentals de la ciutadania del nostre país”, conclou el document..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona