Política

En directe

Parlament

El servei de vigilància epidemiològica incorporarà 600 persones per fer prevenció i rastreig de casos de Covid-19

El govern preveu aprovar en els propers dies el pla de control de l’epidèmia

Vergés subratlla que aquest instrument permetrà demostrar que les decisions es basen en criteris tècnics

  • La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dimarts al ple del Parlament ACN.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimarts que en les properes setmanes s’incorporaran 600 persones al servei de vigilància epidemiològica per fer prevenció de la Covid-19 en l’àmbit de les residències i dels centres de treball, així com per ampliar el sistema de rastreig. També ha anunciat que en els propers dies s’aprovarà el pla de control de l’epidèmia, per demostrar que les decisions polítiques a Catalunya es basen en criteris tècnics.

En la seva intervenció al ple monogràfic sobre la pandèmia de coronavirus, la consellera ha enumerat totes les actuacions que s’han fet per adaptar el sistema sanitari català a la pandèmia i a l’increment exponencial de l’activitat.

Ha destacat el canvi que s’està implementant en l’àmbit de les residències, on a partir d’ara hi haurà seguiment de l’atenció primària. Ha explicat que ja s’han fet 305.000 visites, el 60% presencials.

Segons ha dit, hi va haver un pic amb 800 professionals de la primària destinats a les residències, i ara això s’està estructuralitzant.

La titular de Salut ha constatat la necessitat de mantenir l’epidèmia a ratlla també per recuperar l’activitat quirúrgica demorada. Ha calculat que hi ha un 20% de les operacions que es van retardar. A l’agost es va doblar l’activitat, i s’està treballant al 100% fins al desembre per recuperar el terreny perdut.

Vergés ha avançat que el govern aprovarà en els propers dies el pla de control de l’epidèmia que va presentar al juliol, un pla que “estableix un marc general en base a criteris tècnics i epidemiològics”. Segons ella, aquesta eina permetrà prendre decisions amb una base tècnica sòlida “quan en alguns llocs s’està qüestionant que les decisions polítiques no estan basades en criteris tècnics”.

La consellera ha admès que el govern té “tota la responsabilitat” de la gestió de la pandèmia i l’ha exercida des del principi. Però al mateix temps ha denunciat que li han faltat i li falten eines.

En aquest sentit, ha criticat un cop més l’estat d’alarma “recentralitzador” que va aprovar el govern espanyol. “Si ens haguéssim hagut de refiar per tenir materials suficients per als nostres professionals encara estaríem esperant i de debò que hagués anat pitjor”, ha dit.

La consellera ha destacat que el govern i els diferents sectors treballen contínuament per fer un equilibri compatible entre el dret a la vida i a la salut i l’activitat econòmica i social. És per això que s’han aprovat 78 plans al Procicat de 17 àmbits de l’activitat econòmica i social del país.

En la mateixa línia, ha defensat l’obertura de les escoles, que suposa una gestió constant dels grups que es van tancant i que es van obrint.

Cs censura la gestió de l’epidèmia per part de la Generalitat

Carrizosa crida a “tapar el forat negre del procés” per millorar el sistema públic de salut
El líder de Cs avisa el govern que “no poden culpar Madrid de tot”
Agències

El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat aquest dimarts la gestió sanitària de la crisi de la Covid que ha fet el govern i ha reclamat que s’augmenti el finançament de la sanitat tapant “el forat negre del procés”.

En la seva intervenció inicial en el ple monogràfic sobre sanitat proposat a iniciativa del seu grup, Carrizosa ha demanat a la Generalitat que prioritzi la gestió de la pandèmia i prengui nota de les propostes de la resta de grups i d’institucions dins i fora de Catalunya.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana dedicar el 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària mentre a Catalunya només s’hi destina el 16%.

És per això que ha demanat al govern que augmenti el finançament del sistema sanitari començant per “tapar el forat negre” de 900 milions d’euros que la formació taronja calcula que suposa per a les finances públiques el procés independentista. “Com ja li vam dir, els 900 milions de malbaratament que els costa sostenir el procés li serien de gran ajuda (...) doncs imagini quantes nòmines de metges, EPI o llits d’hospital es poden pagar”, ha dit. “Volem més metges i menys endollats”, ha reclamat.

El portaveu de Cs ha retret a JxCat i ERC que “fa anys i anys que governen i gestionen milers de milions d’euros” però culpen l’Estat de les “mancances de l’administració. “Resulta que sempre en té la culpa Madrid, els jutges o els ciutadans, però vostès mai assumeixen responsabilitats. No poden culpar Madrid de tot”, ha recriminat.

El dirigent taronja veu l’independentisme “instal·lat en la desobediència i la confrontació” i no en la pandèmia de Covid-19, malgrat que veu els catalans “espantats” per la situació sanitària. “Entre les seves prioritats no hi ha posar tots els esforços a gestionar de forma eficaç”, ha deplorat. De fet, ha acusat el govern de no voler prioritzar la salut perquè “les retallades d’Artur Mas continuen a Catalunya”.

Així mateix, ha instat l’executiu català a no “fiar-ho tot a la professionalitat dels sanitaris”, sinó també a batallar per als recursos i el finançament del sistema. “No poden deixar la cadira buida com han fet tantes vegades”, ha dit, en referència a les reunions del Consell Interterritorial de Sanitat i les del Consell de Política Fiscal i Financera a les que els consellers titulars de la Generalitat –Alba Vergés i Pere Aragonès, respectivament– no han assistit.

El líder de l’oposició també s’ha referit a la vacant que es va produir en la Secretaria de Salut Pública amb la dimissió de Joan Guix per problemes de salut, fins que el càrrec va ser assumit per Josep Maria Argimon.
Carrizosa ha afegit aquest fet a la llista de causes per les quals ha demanat la dimissió de la consellera Alba Vergés. Segons ell, la tasca de la titular de Salut s’ha caracteritzat “per les batzegades, la confusió, l’embolic i les cadires buides”.


“Mà estesa”
Segons ell, és el moment de “grans consensos” en pro de la gestió de la pandèmia que, segons el mateix informe CEO de la Generalitat, és la principal preocupació dels catalans, per sobre de la resolució del procés.
Per això ha apuntat que seguiran “estenent la mà” a la resta de grups i a l’executiu en la priorització de la gestió de la pandèmia perquè “els pròxims quatre mesos seran clau”.

El diputat taronja ha indicat que el risc de rebrot a Catalunya ha augmentat i empitjoren les dades de llistes d’espera per a operacions greus (de 19 a 42 dies en el cas de càncer, de mitjana).

Per tot això, Cs presentarà deu propostes “transversals” per reforçar la situació sanitària i revertir les retallades dels últims anys. Entre d’altres mesures, proposaran un augment de personal i de recursos i mesures de reconeixement als professionals sanitaris.

Carrizosa ha volgut agrair a aquests professionals en primera persona el tracte que van tenir amb ell durant el seu ingrés per Covid-19 a l’hospital Sant Pau en plena quarantena.
De fet, ha iniciat la seva exposició explicant que el seu pare, d’avançada edat, va morir sol a casa per por de fer-ho en una llitera en un passadís d’hospital saturat, el passat 30 de març.

Per tot plegat, ha demanat més feina i menys crispació a la classe política perquè aquests episodis no es tornin a repetir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona