Política

Trump, encara infectat, minimitza el coronavirus

El president dels EUA, que assegura que ha après la lliçó, torna a comparar la Covid-19 amb una grip qualsevol

La seva tornada a la Casa Blanca es converteix en un espectacle teatral propagandístic

Donald Trump assegura que ha après la lliçó del coronavirus, però la veritat és que ha tornat a la casella de sortida, als missatges que minimitzen la perillositat del virus i a la comparació falsa amb una grip qualsevol. El president dels Estats Units, ja de tornada a la Casa Blanca després d’exigir als metges que li donessin l’alta hospitalària, actua com si res hagués passat, tot i que continua infectat i el seu estat de salut és lluny de considerar-se “fora de perill”. “Hem après a viure amb la grip, igual que estem aprenent a viure amb la Covid”, va piular ahir al matí, però encara va anar més enllà dient que el coronavirus és “molt menys letal” que la grip, acumulant una mentida més al seu historial. Segons dades del govern dels EUA, han mort més nord-americans de coronavirus (210.000) que en les últimes cinc temporades de grip.

Twitter va tornar a posar una advertència que la piulada “viola la normativa” de la xarxa social perquè difon informació enganyosa i potencialment nociva. Facebook directament va eliminar la publicació.

El missatge va anar en consonància amb la minimització del risc que el seu govern ha anat difonent des de l’inici de la pandèmia. Tots aquells qui creien que el contagi del president faria canviar l’estratègia s’han equivocat. Tot al contrari: el president insta la població a “no tenir por” del virus ni que “deixi que domini la vida”.

Tot i que el mandatari va assegurar que es troba “genial” i fins i tot juga amb la noció que “potser soc immune”, Trump no s’ha recuperat, i les possibilitats de recaiguda són elevades. La directora de comunicació de la Casa Blanca, Alyssa Farah, confessava al canal Fox News: “El president millora dràsticament i ràpidament, però entenem que encara no està fora de perill.”

Hi ha molts dubtes sobre quin és el seu estat real de salut. No hi ha informació sobre el resultat de les proves que se li han fet, ni l’estat dels seus pulmons, ni la càrrega vírica que encara té.

Els funcionaris de la Casa Blanca estan alarmats pel fet de tenir-lo altre cop a la residència presidencial, i de forma anònima critiquen que posi en perill la salut dels treballadors d’un espai que s’ha convertit en el focus del brot més important de la capital del país. Trump, no obstant això, no estava disposat a perdre l’oportunitat d’escenificar un retorn apoteòsic, ple de parafernàlia i propaganda, com si fos un superheroi. Incomplint totes les recomanacions, el primer que va fer en arribar a la Casa Blanca va ser posar-se al balcó de la residència, treure’s la mascareta i saludar militarment l’helicòpter que l’havia traslladat. Minuts després, els comptes oficials difonien vídeos amb imatges èpiques i música grandiloqüent.

LA FRASE

No tingueu por de la Covid, no deixeu que us domini
Donald Trump
president dels estats units

El pròxim debat, amb protecció

La cursa electoral no té aturador tot i la crisi del brot de contagis de coronavirus a la Casa Blanca. La pròxima matinada se celebrarà a Salt Lake City (Utah), terra de mormons, el debat entre aspirants a la vicepresidència. Després del caos de l’enfrontament entre Donald Trump i Joe Biden de fa una setmana, s’espera que hi hagi canvis que facilitin el debat d’una manera més ordenada. La modificació més important, no obstant això, no serà en el format sinó en l’escenari. Tot i que el vicepresident Mike Pence ha donat negatiu en els últims tests, s’ha negat a aïllar-se o fer quarantena tal com hauria de fer per haver estat en contacte amb persones que han donat positiu. Per minimitzar riscos, l’organització ha decidit que ell i la senadora demòcrata Kamala Harris estiguin protegits per una mampara plàstica que limiti la possibilitat de contagis, una mesura que la campanya republicana descartava insistentment però que finalment s’aplicarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona