Política

PSC-Units, comuns, CUP i PP reclamen a Salut que enforteixi l’atenció primària

Els grups demanen a Vergés que reobri CAPs i que es reforci amb més recursos aquest sector

PSC-Units, CatECP, CUP-CC i PP català han coincidit aquest dimecres al Parlament en la demanda al Departament de Salut perquè enforteixi l’atenció primària davant el coronavirus. Els grups han reclamat a la consellera, Alba Vergés, un pla de reforç que compti amb més recursos per aquest sector i que reobrin centres d’atenció primària que encara continuen tancats. Des de JxCat i ERC han admès que la primària necessita més recursos.

La diputada del PSC-Units Assumpta Escarp ha reclamat un pla d’enfortiment a primària. “Que ve l’hivern, que ve la grip i s’han de reobrir CAPs”, ha apressat la diputada, que ha lamentat que hi ha centres on ni tan sols s’especifica quan tornaran a obrir portes. Escarp ha lamentat que les tres intervencions del Govern de dimarts –de la mà d’Aragonès, Budó i Vergés- van tenir el denominador comú de no fer “cap autocrítica”. Ha retret que la titular de Salut parli dels retards en actuació a Madrid quan “aquí també s’ha actuat tard”, com ara a les Terres de l’Ebre, aquesta darrera setmana. Finalment, ha criticat la “selectiva amnèsia” d’ERC sobre la participació en governs que han fet retallades en salut.

Per part dels comuns, Marta Ribas ha considerat “imprescindible” un pla de reforç de l’atenció primària i ha advertit que hi ha “un dèficit” professional. Per resoldre-ho, ha exigit destinar-hi almenys al 25% del total de la despesa sanitària. La diputada de CatECP també ha alertat sobre el “sistema hospitalocèntric” de Catalunya i ha emplaçat la Generalitat a descongestionar aquests centres de certs serveis “que serien més efectius a la primària”.

Per la seva banda, el diputat de la CUP-CC Vidal Aragonès ha advertit ERC que amb la seva gestió des del Departament de salut “aprofundeix en el model de la sociovergència”. També ha avançat que el seu grup presentarà una proposta de resolució perquè qui cobri més de 60.000 euros anuals pagui més. Finalment, ha reclamat que la conselleria negociï amb metges, MIRs i també treballadors del transport sanitari.

El diputat del PP català Santi Rodríguez també ha demanat “una aposta important per l’atenció primària” i que els CAP recuperin la seva activitat “normal”. Així mateix, ha reclamat mesures per garantir que es reprenen els serveis que no s’han pogut fer durant la pandèmia i que han engrossit les llistes d’espera. “Ja no estem dient mesures per reduir les llistes amb relació al gener, perquè sabem que és impossible, sinó per garantir que es recupera l’activitat ordinària”, ha dit.

La diputada d’ERC Gemma Espigares ha coincidit que cal enfortir la salut pública i la primària, deixant-se de “pedaços”. Amb tot, ha advertit de “l’infrafinançament” que pateix la Salut. Espigares ha lamentat que hi ha grups que parlen de construir ponts “però posen dinamita a un dels cantons” i creu que tot plegat es deu a l’escenari pre-electoral, que dificulta “generar els consensos que calen”. D’altra banda, ha negat que el Departament no hagi fet autocrítica i ha animat els grups a fer crítiques “no com a arma llancívola”.

Des de JxCat, Lluís Guinó ha reconegut que la primària “necessita més recursos”, però ha assegurat que és “al centre del sistema de salut”. Sobre la crítica dels comuns al paper determinant que tenen els hospitals davant de l’atenció primària, ha defensat l’aposta de la Generalitat perquè totes les capitals de comarca tinguin hospital i ha recordat que el sistema català de salut s’ha construït a partir d’una “estructura constituïda i preexistida al Govern”.

El diputat de Cs Jorge Soler, per la seva banda, ha acusat el Departament de Salut d’adjudicar 550.000 euros a l’agència NothingAD, que va deixar de cobrar 80.000 euros pel referèndum de l’1 d’octubre de 2020, perquè llanci una campanya a les xarxes socials sobre el coronavirus. Soler ha assegurat que l’empresa ha “perdonat” els diners de la campanya de l’1-O i que ara la Generalitat “li està tornant el favor amb diners de tots els catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona