Política

Trump dinamita el diàleg amb el Congrés pel paquet d’estímul econòmic

El president dels EUA prioritza omplir la vacant al Suprem i proposa un rescat a pedaços

Exigeix deixar l’aïllament per la Covid i tornar al Despatx Oval

Donald Trump és expert en crear confusió i prendre decisions impulsives, i anunciar-les a través del seu compte de Twitter. Encara convalescent pel contagi de coronavirus però amb el telèfon a la mà, dimecres a la matinada va crear una nova situació de caos amb les seves piulades amb un assumpte fonamental que fa setmanes que porta cua: la negociació entre el Congrés i la Casa Blanca per aprovar un nou paquet d’estímul que pal·liï les conseqüències de la pandèmia a la primera potència econòmica mundial.

En una tirallonga de piulades, Trump ordenava al seu equip aturar qualsevol mena de negociació per injectar diners fins després de les eleccions i prioritzar la feina del legislatiu en l’aprovació de la nova jutgessa del Tribunal Suprem, que ha d’omplir la vacant que hi ha i així fer virar encara més l’estament judicial cap a posicions conservadores.

La decisió sonava estranya, especialment quan la idea de la campanya de reelecció de Trump era potenciar la bona feina feta en matèria econòmica abans de la pandèmia. Tant és així que, hores després, per intentar maquillar un desastre que havia ensorrat les borses, Trump insuflava confusió en demanar als congressistes que treballin ràpidament i que li enviïn lleis per salvar l’economia, una rere l’altra, en comptes d’un gran pacte.

Els missatges contradictoris, tan habituals en l’administració Trump, xocaven frontalment amb la petició del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, havia demanat hores abans que s’arribés a un acord per rescatar una economia en un procés de recuperació llarg.

Per si quedava algun dubte, alts càrrecs del govern confessaven que un gran pacte estava mort i la prioritat del Congrés ha de ser l’òrgan judicial. “Les negociacions d’estímul s’han acabat”, va dir el cap de gabinet, Mark Meadows. “Estem a quatre setmanes de les eleccions i tenim un jutge del Tribunal Suprem que ha mort. Estem molt a prop d’unes eleccions, no hi ha temps per aconseguir altres coses en aquest moment del partit”, hi va afegir Larry Kudlow, assessor econòmic del president.

Les posicions entre demòcrates i la Casa Blanca sobre el paquet d’estímul no auguraven un final feliç –la diferència entre les dues propostes era de més de mil milions de dòlars–, i tota esperança s’ha esvaït.

Milions de nord-americans es quedaran sense un nou xec d’ajuda federal en plena onada d’atur, amb un augment de les demandes de subsidi d’aliments i amb risc continu de desnonament. Milions de petites i mitjanes empreses, sense injecció de diners, hauran de tancar; segons diversos estudis, un 40% dels restaurants tancaran els pròxims sis mesos. L’únic pedaç que ara per ara té possibilitats d’aconseguir-se és el rescat de la indústria aeronàutica, que la setmana passada va acomiadar més de 30.000 treballadors.

El desig de Trump de continuar com si res –tot i que encara no està fora de perill– l’ha dut a exigir que el deixin abandonar l’aïllament i tornar al Despatx Oval, que estan habilitant amb més ventilació i protecció addicional per als qui el visitin per complir els seus desitjos.

El pròxim debat de presidenciables, en dubte

La matinada passada es va fer el primer i únic debat entre aspirants a la vicepresidència, un cara a cara entre el republicà Mike Pence i la demòcrata Kamala Harris que, tot i les queixes dels conservadors d’última hora, va tenir noves mesures per evitar contagis de coronavirus, com la separació de quatre metres de les taules on seien els candidats i mampares plàstiques separant-los.

El que no està clar encara és si el pròxim debat entre presidenciables, programat per al 15 d’octubre a Miami, s’acabarà celebrant. Trump i la seva campanya reiteren que hi seran amb total seguretat, tot i que les dates són molt justes per assegurar una recuperació completa del mandatari. El demòcrata Joe Biden, per primera vegada, va posar en dubte que s’hagi de fer si el president “encara té Covid”. Ahir, el doctor de la Casa Blanca assegurava que Trump no havia tingut símptomes en les darreres 24 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona