Política

Felip VI torna a Barcelona enmig de mobilitzacions independentistes i de l’absència del Govern i l’alcaldessa

Els CDR han convocat manifestacions tot el matí per mostrar rebuig a la presència del monarca

Felip VI torna aquest divendres a Barcelona enmig d’un ambient que els col·lectius independentistes volen que noti com a hostil.

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat manifestacions al llarg del matí per fer saber tant al monarca com al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no els són benvinguts.

Els dos mandataris coincidiran a la capital catalana en l’acte de clausura de la ’Barcelona New Economy Week’. Un esdeveniment que no comptarà amb la presència ni del Govern ni de l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que rebutgen assistir als actes protocol·laris de Felip VI tot i que per motius diferents. El Govern critica la repressió contra l’independentisme i Colau els escàndols de corrupció que envolten la corona.

Els actes de rebuig a la presència del Rei d’Espanya a Barcelona ja han començat aquest dijous, en el marc de la crida que l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha fet perquè tothom qui volgués cremés fotos de Felip VI davant dels ajuntaments catalans, en una acció a la qual també s’han sumat els CDR.

Per a aquest divendres, els CDR han convocat una manifestació al barri barceloní del Born, amb punt d’inici a les cruïlles del carrer Argentera i el carrer Comerç a les deu del matí. La crida s’ha difós a través de les xarxes amb un cartell amb el lema ’Escac i mat’ i frases com ara ’Aquest divendres ens manifestarem per combatre l’hereu polític de Franco’.

En paral·lel, una cadena humana a la mateixa hora cobrirà l’espai que va de l’Estació de França, on se celebra la ’Barcelona New Economy Week’, al monument de Colom, igualment per rebutjar la presència del monarca. “Catalunya no té rei”, afirmen els organitzadors, que han dividit la cadena en nou trams per evitar aglomeracions i complir les mesures sanitàries que exigeix la Covid-19. L’acció compta amb el suport de partits, entitats i sindicats de caràcter independentista.

La relació de Felip VI amb Catalunya des del discurs que va oferir a la població espanyola el 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum d’autodeterminació considerat il·legal pel Tribunal Constitucional i de les càrregues de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que van deixar més de mil ferits, ha estat cada cop més complicada, fins al punt que el 25 de setembre l’executiu espanyol va recomanar-li que no assistís a la tradicional entrega de despatxos a la nova promoció de jutges a Barcelona perquè no es donaven les condicions de seguretat necessàries, pocs dies abans de la sentència d’inhabilitació de l’aleshores president de la Generalitat Quim Torra, i del tercer aniversari de l’1-O.

Tampoc han ajudat la imatge de la monarquia els escàndols de corrupció que l’envolten, que han obligat el rei emèrit a fugir de l’Estat en plena etapa estival i refugiar-se a l’Aràbia Saudita i al seu fill a renunciar a l’herència del seu pare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona