Política

Nova visita reial encapsulada

Felip VI torna avui unes hores a Catalunya apadrinat per La Moncloa, que es vol redimir després d’haver-lo vetat fa unes setmanes

Més de 180 cremes de fotos ahir, preludi avui d’una gran cadena humana de protesta

Vuitanta-un dies després de la seva fortificada visita llampec al monestir de Poblet, amb l’excusa que volia donar ànims als catalans per recuperar-se de la crisi provocada per la pandèmia, Felip VI tornarà a posar avui els peus a Catalunya en una incursió que es preveu tant o més fugaç a Barcelona, ciutat que havia visitat per darrer cop el 4 de novembre en una cerimònia dels premis Fundació Princesa de Girona, celebrada entre protestes a l’exterior i un fort dispositiu policial. La cita avui, la primera des que el seu pare, el rei emèrit, va fugir als Emirats Àrabs assetjat per les sospites mai desmentides d’una corrupció gegantina, és a dos quarts d’onze del matí a l’estació de França, on presidirà el lliurament de premis de la primera edició de la Barcelona New Economy Week (Bnew), fòrum d’idees per a la reactivació de l’economia que organitza el Consorci de la Zona Franca, controlat pel govern estatal i del qual és delegat especial l’exlíder del PSC Pere Navarro. Tot seguit, en un recorregut sense periodistes, el Borbó tancarà a tot just nou quilòmetres el seu curt i encapsulat programa amb una visita precisament a la incubadora d’empreses d’impressió 3D de la Zona Franca.

Sense la presència de cap representant del govern català ni de l’Ajuntament, que un altre cop li faran el buit, al rei l’acompanyarà el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, que es voldrà redimir així del lleig que li va fer el seu executiu –o així ho va interpretar la dreta política i mediàtica– quan va vetar la presència del monarca a la capital catalana en el lliurament dels despatxos a la promoció de l’Escola Judicial el 25 de setembre passat, al·legant motius de seguretat per la proximitat de l’1-O i la imminència de la inhabilitació del president Quim Torra. També es va indignar la cúpula judicial espanyola per l’absència forçada de Felip VI, que fins i tot va trucar al president en funcions del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, segons va esbombar ell mateix, per dir-li que li hauria agradat ser-hi, fet que al seu torn es va llegir com un desafiament del rei al govern espanyol, i, de passada, a l’ordenament constitucional, que li exigeix neutralitat institucional.

Com ja ha passat en totes les visites reials d’uns anys ençà, la d’avui no serà pas plàcida, ja que el moviment republicà ha organitzat actes de protesta per fer saber a Felip VI, un cop més, que no és benvingut al país, i encara més especialment des de l’hostil discurs del 3-O del 2017, que va desfermar definitivament la repressió contra l’independentisme. Ahir al vespre, com a tastet que la indignació no va a la baixa, desenes d’assemblees territorials de l’ANC van organitzar actes de crema popular de fotos del Borbó en llocs cèntrics de les principals ciutats per mostrar-li el seu “rebuig enèrgic”, un acte que el mateix Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg va sentenciar fa dos anys que la justícia no pot perseguir perquè s’emmarca en el legítim exercici de la llibertat d’expressió. Al mig de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per exemple, que compartien amb els empresaris de l’oci nocturn que protesten contra la Generalitat per la gestió de la Covid-19, unes 200 persones van encendre diverses fogueres per cremar les fotos al crit de “Foc al Borbó!” i “Catalunya no té rei!”. Des d’allà, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, destacava “la gran resposta popular a la monarquia espanyola”. “Els Borbons només han governat a Catalunya per dret de conquesta”, remarcava. Hi va haver actes similars a totes les capitals catalanes, i en molts altres pobles i ciutats, fins a uns 180 arreu del país.

La mobilització principal, això sí, serà aquest matí a les deu, convocada conjuntament per la mateixa ANC, Òmnium i l’AMI; els sindicats Ustec-Stes, Unió de Pagesos, IAC i la Intersindical-CSC; la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes; el Ciemen; Drets, i els partits independentistes: JxCat, ERC, la CUP, Poble Lliure, Demòcrates i MES. Es tracta d’una cadena humana entre el passeig de Picasso (a l’accés al zoo) i el monument a Colom, que tindrà el punt central, on es faran els discursos, al passeig Marítim, davant de l’edifici de Correus. L’inici, per cert, serà a pocs metres del Parlament, on avui a aquesta hora se seguirà celebrant un ple ordinari que no es preveu que resulti alterat, entre altres coses perquè hi participen pocs diputats amb motiu de la pandèmia. Per facilitar que no es formin aglomeracions i es compleixi la normativa sanitària, la cadena s’ha dividit en nou trams. A cadascun dels quals, s’hi ha convidat a participar gent vinguda de fora i dels diferents districtes de Barcelona. La protesta té previst passar per davant mateix de l’estació de França, si el blindatge policial no ho impedeix –ahir els organitzadors no en tenien cap constància–, i ocuparà també part de l’itinerari que ha de fer el rei després per anar a la Zona Franca. Cap dels trens que acaben el seu itinerari a l’estació, per cert, no prestarà servei entre les 09.25 h i les 11.45 h del matí (l’alternativa serà l’estació de Sants o la del passeig de Gràcia), a petició dels Mossos d’Esquadra, que reforçaran el dispositiu policial amb la consigna que es pugui conjugar la seguretat amb el dret de manifestació.

També a les deu, els CDR han convocat el seu acte ben a prop, al Born, entre l’avinguda Marquès de l’Argentera i el carrer Comerç, amb el lema Escac i mat. Sentenciem-los. No n’han donat detalls, però sí pistes: “Afineu els xiulets i porteu guants per no embrutar-vos les mans”, demanen a les xarxes.

LES FRASES

És bo que l’Estat sigui present a Catalunya; preocupar-se per les necessitats és també fer acte de presència
José Luis Ábalos
ministre de Transports
És un gest de normalitat que plantin el senyor Felip; és evident que la monarquia no té gaires partidaris a Catalunya
Pablo Iglesias
vicepresident govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona