Política

Vergés: “Hem de ser sincers, en quinze dies no doblegarem els contagis”

La consellera de Salut anima la ciutadania a sentir-se “apoderada” per reclamar als altres el compliment de les normes

Alba Vergés agraeix la “responsabilitat” de Metges de Catalunya en desconvocar la vaga a primària

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que amb les mesures anunciades per als propers quinze dies és difícil revertir del tot la situació. “Hem de ser sincers: en 15 dies no doblegarem la tendència de contagis”, ha reconegut durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Ara bé, també s’ha mostrat convençuda que per frenar l’actual expansió de la covid-19 cal aturar la interacció social.

En aquest sentit, ha apostat aquest dijous perquè la població se senti “apoderada” per dir a altres ciutadans, sempre de forma educada, que no estan complint bé les recomanacions de prevenció del virus, com el mal ús de la mascareta o la falta de distància social: “Crec que no ho estàs fent bé, ens estàs posant en risc”.

La consellera ha indicat que mai ha estat partidària de l’anomenada ‘policia de balcó’, però sí que ha apel·lat a “l’autoresponsabilitat i a la coresponsabilitat”.

Així doncs, Vergés ha considerat que els ciutadans han de tenir eines per gestionar la pandèmia amb responsabilitat, i una d’aquestes eines és poder dir als altres que estan facilitant la propagació del virus.

La consellera també ha agraït al sindicat Metges de Catalunya que aquest dimecres al vespre desconvoqués els dos últims dies de vaga als centres de Primària de l’ICS. “Són els primers que veuen que la situació ens exigeix ser-hi a tothom”, ha dit.

En aquesta línia, ha recordat que el 25% de la feina dels CAP està relacionada amb la covid, i que cada positiu activa una gran quantitat de recursos per fer-ne el seguiment i rastreig.

Per això, el personal ha de “sobretreballar” per poder atendre les altres malalties o directament les han de deixar d’atendre. “La millor manera per destensar la Primària és disminuir els contagis”, ha reblat. I ha assegurat que és una prioritat de legislatura del Govern enfortir l’atenció primària.

Per millorar la situació actual de la pandèmia la conselleria no descarta mesures més contundents com l’estat d’alarma , però espera no arribar-hi. Tampoc s’han plantejat el toc de queda com s’ha fet a França.

De moment, Vergés admet que l’abordatge de la malaltia es fa de forma més segura actualment, ja que se’n coneix millor l’evolució que a la primavera.

Així, s’ha vist que els infants són poc transmissors, i en canvi ara costa que els missatges de conscienciació arribin als joves de 20 a 30 anys perquè “alguns estudien, altres comencen a treballar, tenen vides molt diferents”.

Per això, el que més la preocupa ara no és la crisi sanitària estrictament, sinó el seu abordatge global, social.

A causa de la situació actual de pandèmia , veu quasi impossible que el partit de Lliga de Campions Barça-Ferencvaros de dimarts vinent es pugui jugar amb públic al Camp Nou, però no ho descarta per més endavant.

Respecte al fet que el telèfon 061 torni a ser de pagament, Vergés ha explicat que es va aconseguir que fos gratuït durant l’estat d’alarma, però ara s’està treballant amb les operadores de telefonia perquè ho torni a ser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona