Política

Sánchez refreda els plans de reforma del poder judicial

El president espanyol allarga la mà al PP després de l’avís europeu

S’obre a fer concessions, però no a apartar Podem

Escaldat per l’avís de Brussel·les pels seus plans de reforma judicial, el president espanyol, Pedro Sánchez, recula i ara es mostra disposat a enterrar la nova llei sobre el nomenament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si el PP en desbloqueja la renovació.

Després del trencament de les negociacions amb els populars a l’estiu, l’executiu de PSOE i Unides Podem han iniciat els tràmits per facilitar el relleu a la cúpula judicial reduint la majoria parlamentària necessària. La iniciativa ha enfurismat la dreta, que ha trigat poc a queixar-se a les institucions europees per frenar un moviment que els apartaria de l’elecció de l’òrgan de govern dels jutges.

A la capital europea no ha agradat gaire aquest enrenou i dijous el portaveu de Justícia de la Comissió Europea va avisar que segueixen amb “atenció” la proposta i que el CGPJ “no pot ser percebut com un òrgan vulnerable a la politització”.

Davant aquesta reacció poc amistosa que desconfia de les garanties democràtiques de la reforma, Sánchez va fer ahir un pas enrere i va refredar el projecte de llei. “Estem disposats a tornar a seure a la taula per desencallar la situació demà mateix si volen”, va assegurar en una roda de premsa a Brussel·les marcada per la polèmica.

Sense retirar encara la proposta, Sánchez deixa entendre que l’aparcarà si els populars accedeixen a reactivar les negociacions. “Si el PP torna al sentit d’Estat, el govern d’Espanya està més que disposat a arribar a un acord ara mateix”, va dir.

Atabalat perquè la seva alternativa al bloqueig per la via dels partits de la investidura és controvertida dins i fora de l’Estat, Sánchez s’avé ara a fer “totes les concessions possibles” per superar l’atzucac sense trencar el tradicional pacte bipartidista per repartir-se el CGPJ.

“Estem oberts a negociar sobre les premisses de les converses del mes de juny”, va avisar ahir Sánchez, poc disposat a apartar Podemos, tal com demana el PP. Precisament, aquesta va ser la condició que va exigir ahir el líder popular, Pablo Casado, en resposta a la nova oferta de diàleg.

A més de demanar que “Podem no tingui res a veure en aquest procés com a partit imputat que ataca el poder judicial i el rei”, el PP també vol que “es retiri la proposta d’elecció dels vocals del Consell” perquè “és contrària a la Constitució i als tractats europeus” i que “es despolititzi el procés”.

Per la seva banda, Sánchez retreu a Casado que hagin arribat ja a dos acords en els darrers dos anys i que els hagi trencat “unilateralment”. “Si la tercera és la bona, benvinguda sigui”, va reblar.

LA FRASE

Estem disposats a tornar a seure a la taula per desencallar la situació
Pedro Sánchez
President espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona