Política

França multiplica les accions contra l’islamisme

Macron presideix avui l’homenatge al professor decapitat

Investiguen si alumnes de Paty van cobrar per ajudar l’assassí a identificar la seva víctima

A més del dol, una resposta marcial. Emmanuel Macron presidirà l’homenatge d’estat al professor Samuel Paty, que té lloc avui a la tarda al pati de la Universitat de la Sorbona, a París. El president francès no es vol conformar només amb les cerimònies en honor al professor assassinat per haver mostrat les caricatures de Mahoma, i aposta per una dura resposta contra els còmplices d’aquest atemptat. Tanmateix, amb aquesta duresa contra l’islamisme radical, Macron corre el perill de caure en la sobreactuació política, i fins i tot de debilitar les fràgils costures de l’estat de dret.

El nombre de detinguts per la decapitació del docent de secundària ja s’elevava ahir a 16, després que un altre estudiant fos de nou retingut a comissaria. Entre aquests detinguts, hi ha cinc alumnes de l’institut de Conflans-Sainte-Honorine (nord-oest de la regió parisenca), on va produir-se l’atemptat. La policia investiga el rol d’aquests menors, que presumptament van dir a l’atacant qui era el professor Paty i aquest va donar-los uns quants centenars d’euros. Els investigadors també s’interessen en els possibles vincles entre el terrorista, Abdoullakh A. –un txetxè de 18 anys abatut divendres per les forces de seguretat–, i Brahim C., el pare d’una alumna que el 7 d’octubre va penjar un vídeo a les xarxes en què demanava la destitució del docent.

Segons ha informat la cadena BFM TV, aquest pare i l’atacant havien conversat a través de WhatsApp abans de l’agressió bàrbara. El gihadista txetxè va actuar en coordinació amb altres persones o bé la decapitació del professor és el resultat de la frenesia violenta d’un únic individu? La investigació s’augura complexa. Malgrat aquests interrogants, l’executiu s’ha afanyat a aportar una resposta a una opinió pública commoguda. Macron, que ha defensat que “la por ha de canviar de bàndol”, va presidir ahir a la tarda una cèl·lula de lluita contra l’islamisme a la prefectura de la Seine-Saint-Denis. En aquest departament, a la perifèria de París, el govern vol tancar els pròxims dies la mesquita de Pantin. Alguns dels seus membres són acusats d’haver compartit missatges a les xarxes contra Paty. També s’ha anunciat l’expulsió de 231 estrangers inscrits en les llistes de persones radicalitzades.

A més, les autoritats volen il·legalitzar més d’una cinquantena d’associacions, inclòs el Col·lectiu contra la Islamofòbia de França (CCIF), acusat, sense proves concloents, de simpatitzar amb els Germans Musulmans. També l’organització extremista Cheikh Yassine, pròxima a Hamàs.

Més control a les xarxes

“L’islam radical s’ha infiltrat en el cor de la nostra societat de tolerància i de llibertat”, va defensar el primer ministre, Jean Castex, al Parlament. Durant la sessió de preguntes al govern, va defensar la creació d’un tipus de delicte “per haver posat en perill una altra persona amb la publicació de dades personals” a internet. De fet, l’executiu vol més control a les xarxes socials, mesura que podria incloure a la llei contra el “separatisme islamista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona