Política

Ratificada la sentència contra l’ús comú del català

El Suprem obliga la Generalitat Valenciana a emprar el castellà en els documents amb Catalunya i les Illes

El Tribunal Suprem ha desestimat els incidents de nul·litat que havien presentat la Generalitat Valenciana i el sindicat STEP-lv, que consideraven que se’ls havia vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva, i ha ratificat la sentència que havia dictat al juny la seva sala contenciosa-administrativa, que anul·lava el decret d’usos de llengües oficials a l’administració valenciana, el qual preveia l’ús exclusiu del valencià per tal de comunicar-se amb les comunitats “del mateix àmbit lingüístic”, Catalunya i les Illes Balears. La traducció al castellà es preveia fer només en cas de petició expressa, però l’alt tribunal va sentenciar que aquesta era obligatòria, en tenir l’Estat competències exclusives per regular les comunicacions entre comunitats. La sentència diu que no caldrà la traducció quan la llengua “cooficial” sigui la mateixa a dues comunitats, però no accepta el terme del “mateix àmbit lingüístic” que s’utilitza per equiparar les denominacions de valencià i català .

La ratificació denega definitivament el recurs de cassació presentat contra la sentència inicial del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que va estimar en bona part el recurs de dos diputats del PP i va anul·lar fins a onze articles i una disposició que donaven un ús prioritari al valencià sobre el castellà en diversos aspectes de l’administració autonòmica, com la comunicació amb els treballadors públics, la publicitat institucional, els contractes amb proveïdors, la retolació o la publicitat institucional.

La confirmació del nou atac a la llengua coincideix amb les queixes de col·lectius com el Col·legi de Metges de València a la nova normativa autonòmica que preveu que el coneixement de la llengua sigui un requisit indispensable per exercir al País Valencià. L’ens, que ho veu una “imposició” del valencià “absolutament inacceptable”, suggereix que sigui tot just un “mèrit”, perquè del contrari l’únic que s’aconseguirà “és que els metges se’n vagin fora” quan n’hi ha escassetat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.