Política

El 85% dels catalans avala que el govern espanyol decretés l’estat d’alarma durant la pandèmia, segons el CEO

La majoria aproven a grans trets la gestió feta per la Generalitat i la Moncloa

Més del 92% dels enquestats reclamen més recursos a l’Estat per sanitat

Un 85,4% dels catalans està d’acord amb què el govern espanyol decretés l’estat d’alarma durant la crisi del coronavirus. Un 6,1% dels enquestats creu que l’estat d’alarma no s’hauria d’haver declarat en cap moment, i un 12,2% opina que fins i tot s’hauria d’haver decretat abans del que es va fer.

Així es desprèn de l’enquesta Òmnibus 2020 del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicada aquest dimecres. L’estudi reflecteix que un 31,3% de la població creu que l’estat d’alarma “i la conseqüent centralització de competències” ha afavorit “poc” en la resolució de la crisi, un 26% considera que ha ajudat “bastant”, un 9,7%, “molt”, i un 26,1% creu que “gens”.  Tot i això, l’aplicació de la mesura es considera “adequada” per un 41% dels enquestats, i un 34,6% creu que encara s’hauria de mantenir.

Preguntats per si el govern espanyol hauria d’aportar més recursos a les comunitats autònomes per a millorar el finançament de la sanitat, un 92,6% creu que sí.


Aprovat a la gestió
El sondeig posa de manifest que la majoria aprova, a grans trets, la gestió de la pandèmia de la Covid-19 feta pel govern de la Generalitat i també la de l’executiu espanyol.

L’enquesta, feta a 1.500 persones entre el 13 i el 22 de juliol, demana una valoració pel temps que cada executiu va trigar en aplicar mesures, una valoració de les mesures de confinament, la comunicació dels governs i les fases de desconfinament.

Un 51,4% suspèn l’executiu de Pedro Sánchez pel temps que va tardar en aplicar mesures, amb una nota mitjana de 4. En aquesta variable, un 64,5% aprova la Generalitat, amb una nota mitjana de 5,16.

Pel que fa a les mesures de confinament del govern espanyol, un 72% les aprova i aconsegueix una nota mitjana de 5,86. Les de la Generalitat són avalades per un 75,9%, amb una nota mitjana de 6,20.

La comunicació és ben vista també per la majoria d’enquestats. El govern espanyol treu un 5,23 de mitjana, i un 63,5% l’aprova. L’executiu català obté un 5,85 de mitjana, amb un 71,8% dels enquestats que els posa més d’un cinc.

Pel que fa a les fases de desconfinament, la gestió del govern espanyol és de 5,31, amb un 65,7% que els dona llum verda. La Generalitat, aprovada per un 69,3%, és avaluada amb un 5,53.

En aquesta situació de pandèmia, un 43,1% dels enquestats s’ha relacionat amb l’administració per internet i, d’aquests, la majoria (59,5%) n’estan satisfets, mentre que un 37,7% no ho estan.
Finalment, un 84,7% creu que la ciutadania hauria de participar amb l’administració en el disseny dels serveis públics, però només un 53,2% estaria disposat a facilitar-li dades, a través d’aplicacions mòbils o altres mitjans, per ajudar a la creació de polítiques públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA