Política

L’ANC impulsa una campanya per pagar els impostos a la Generalitat

Pensada a llarg termini, veu la primera fita en la declaració de la renda

Vol mobilitzar les bases per pressionar el govern per reforçar la hisenda catalana

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha posat en marxa una campanya en reivindicació de la sobirania fiscal perquè empreses, administracions i particulars paguin els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya amb el doble objectiu de donar a la Generalitat “el poder que ara no té”, però també de pressionar-la perquè prepari l’administració per així poder assumir la recaptació de tots els impostos a Catalunya.

La campanya de l’ANC agafa el relleu de la que va impulsar amb poc èxit el 2012 la Plataforma Catalunya Diu Prou, els organitzadors de la qual han assessorat ara l’Assemblea. Paluzie va voler agrair ahir la col·laboració d’una de les impulsores, Carme Teixidor, i va afirmar que, si aleshores l’ANC l’hagués fet seva promocionant-la i implicant-hi les seves bases, el fracàs de la declaració d’independència del 2017 potser no hauria estat tal.

La campanya Jo pago a Catalunya. Fem sobirania fiscal suposa la posada en marxa d’un web informatiu que explica com pagar els impostos a la Generalitat, però també la mobilització de les assemblees territorials de l’entitat estendre la campanya a les entitats, les empreses, els autònoms, les administracions locals i els particulars de la seva zona –una promoció que l’ANC reconeix que serà difícil els pròxims mesos amb les limitacions de sociabilització que cal adoptar per reduir els contagis de la Covid-19. “No ens hem posat objectius quantitatius perquè primer s’han de posar en marxa totes les assemblees locals i això ens donarà un indicador. Per la dificultat de la pandèmia no és tan fàcil fer campanya porta a porta”, admetia Paluzie ahir en la presentació telemàtica de la iniciativa.

Paluzie defensa aquest “exercici pràctic d’independència fiscal”, explica que la finestreta única permet fer-ho legalment i que “és una manera de reconèixer la Generalitat com la nostra autoritat fiscal”, que recorda que només recapta un 5% dels impostos que es paguen al país.

Aleix Andreu, el nou coordinador de la comissió Fem República, explica que és una campanya a llarg termini i de llarga durada que pretén recollir els primers fruits amb el pagament de l’IVA del quart trimestre d’aquest any, que es farà a començaments del 2021 i que arribarà al punt àlgid amb la presentació de la declaració de la renda al maig i juny.

Andreu també insta els contribuents a demanar a la seva gestoria de confiança que els gestioni el pagament dels impostos a la Generalitat –el web també ofereix una llista de gestories que ja col·laboren en la iniciativa. Tot i que la campanya també té com a objectiu que la Generalitat prepari l’Agència Tributària Catalana per a la gestió integral dels impostos catalans, Paluzie creu que l’organisme està avui més preparat que el 2012 perquè, pròximament, haurà de recaptar l’impost dels vehicles que paguen uns quants milions de catalans.

Encara que no vol vincular la seva posició respecte dels partits al compromís d’aquests de pagar els seus impostos a la Generalitat, l’ANC espera que els independentistes facin el pas i recorda que la campanya de sobirania fiscal s’impulsa a pocs mesos de les eleccions al Parlament, en què els partits hauran de dir “com i què pensen fer”.

L’Assemblea revelava ahir que un centenar de contribuents que van participar en la campanya pionera del 2012 continuen pagant els impostos a la Generalitat i que en aquell moment ho van arribar a fer “fins a un centenar d’ajuntaments” i alguns ho continuen fent com ara el de Sant Pere de Torelló.

LA FRASE

Ingressant els nostres impostos a l’Agència Tributària de Catalunya li donem un poder que ara no té
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc

3.000 milions contra 63.000

“Amb els impostos que recapta, la Generalitat no està en disposició ni de cobrir les despeses de la seva autonomia. Està en una posició de feblesa respecte de l’Estat”, afirma Arnau Padró, membre de la comissió Fem República, que també va ser en la campanya de la plataforma Catalunya Diu Prou.

El web de la campanya mostra les dades del 2018 publicades pel Departament de la Vicepresidència i el d’Economia i Hisenda, segons les quals el govern català va recaptar 3.779 milions mentre que, aquell mateix any, la hisenda estatal en va recaptar 63.146 a Catalunya i els ens locals, 5.029.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona