Política

El TEDH tomba un recurs pel “setge” al Parlament

El TC encara s’ha de pronunciar sobre el dret de protesta dels condemnats

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va desestimar ahir una petició d’empara pel “setge” al Parlament per errors formals en els recursos fets a Espanya. És només un dels vuits condemnats, els altres encara poden arribar a Estrasburg quan el Tribunal Constitucional (TC) dicti sentència. El Tribunal Suprem va revocar el 2015 l’absolució dels indignats jutjats per l’Audiencia Nacional per les protestes que el juny de 2011 van bloquejar el Parlament i va imposar una pena de tres anys de presó a vuit d’ells per un delicte contra les altes institucions de l’Estat.

Una de les condemnades, Olga Álvarez Juan, va recórrer al Constitucional, que va desestimar el seu recurs d’empara però en va admetre d’altres condemnats pels mateixos fets. Després del cop de porta del TC, Álvarez Juan va demanar empara a Estrasburg, que ara també s’ha negat a admetre el cas per errors en el procediment d’apel·lació a l’Estat. El TEDH diu que la defensa d’Álvarez Juan, dirigida pel despatx de Benet Salellas, no va justificar prou “la importància constitucional especial” en el seu recurs al TC. Pel TEDH, aquest error equival a no esgotar les vies de recurs a l’Estat i, per tant, s’ha negat a entrar en el fons del cas. El requisit d’esgotament de recursos interns que exigeix el TEDH per poder admetre una petició d’empara no només implica presentar les queixes pertinents als tribunals estatals, sinó fer-ho correctament pel que fa als “terminis, les formes i el fons”.

El rebuig d’Estrasburg no posa punt final al cas. Hi ha quatre condemnats dels indignats que encara estan pendents que el Constitucional es pronunciï i digui si el Suprem va vulnerar el seu dret de protesta amb la condemna. Si no reconeix aquest dret, llavors sí que podran anar a Estrasburg, que no s’ha pronunciat sobre el fons.

Des del despatx de Salellas veuen amb “decepció” que Estrasburg no s’hagi pronunciat per una qüestió formal i defensen la seva feina. “El nostre recurs d’empara al TC tenia vint pàgines i va ser resolt amb una providència de dues línies per part de la darrera instància espanyola”, es queixava ahir en un missatge a les xarxes socials.

Salellas lamenta que Estrasburg ha deixat “orfes els drets fonamentals” de la seva representada. “Deixar la tutela de drets fonamentals en si el TC ha entrat o no en el fons dona un poder al TC davant del TEDH que buida aquest segon de funció”, diu.

Amb tot, ha après la lliçó: “És un avís per a navegants per a totes les demandes que estan per arribar.” En altres paraules, tots els advocats amb causes vinculades a l’1-O, que aspiren a obtenir la redempció d’Estrasburg, han de ser molt pulcres durant el procés judicial a l’Estat espanyol si volen arribar a la casella final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul