Política

El govern vol donar mitja hora als confinats per anar a votar

El Procicat valorarà votar per franges i formar tres cues als col·legis: contagiats, vulnerables i tota la resta

La Generalitat vol que s’habiliti els carters per recollir la papereta a la porta de casa

La Generalitat aposta per un trencament del confinament de contagiats, contactes estrets i casos sospitosos perquè puguin anar a votar durant un període de mitja hora que hauran de dedicar estrictament a desplaçar-se al local electoral, dipositar la papereta a l’urna i tornar a casa. Així ho recull l’informe Eleccions i Covid-19 d’Acció Exterior –que té les competències en processos electorals– que el conseller Bernat Solé va presentar ahir als departaments implicats per elevar-lo al Procicat, que el debatrà la setmana vinent.

L’informe, al qual ha tingut accés El Punt Avui, defensa que se suggereixi als ciutadans que exerceixin el vot dins d’unes determinades franges horàries, per bé que el seguiment d’aquestes indicacions no seria obligatori. D’aquesta manera, s’apel·laria “al sentit comú, la bona voluntat i la responsabilitat” individual.

Així, es vol recomanar que els col·lectius de risc votin durant les dues primeres hores de la jornada electoral (de les 9 a les 11 hores), que els contagiats, contactes estrets i sospitosos ho facin durant les dues darreres hores (de les 18 a les 20 hores) i que la resta de votants acudeixin als locals fora d’aquestes dues franges (de les 11 a les 18 hores).

L’objectiu del govern és garantir que tothom pugui exercir el dret al sufragi encara que hi hagi pandèmia, alhora que es minimitzen els riscos sobre la salut. El col·lectiu de contagiats i confinats hauria d’emplenar i validar un certificat d’autoresponsabilitat per al desplaçament. La suspensió de la quarantena només es faria per a les persones que en el moment del confinament resideixin a la mateixa zona de la secció censal.

Acció Exterior també planifica que hi hagi tres cues als punts de votació. Una per a gent vulnerable, una altra per a la resta de votants i una tercera, en cas que s’autoritzi el seu vot, per a persones contagiades, contactes estrets i sospitosos. No hi hauria, però, control de les autoritats en les cues per comprovar-ne la correcta ubicació, que dependria, novament, del criteri propi i la bona voluntat.

Es desestima, en canvi, la possibilitat de votar en diferents jornades, atesa la dificultat de disposar d’un marc normatiu a temps així com pel cost que suposaria.

D’altra banda, el document posa l’accent a recomanar l’ús del vot per correu i advoca per proposar a la Junta Electoral Central (JEC) que aquesta petició sigui telemàtica a través de certificats digitals, sol·licitant la validesa de la identificació a través del mecanisme IDcat.

També pretén habilitar els carters com a custodis del vot, de manera que es pugui votar sense sortir de casa, entregant la butlleta al mateix carter que faci entrega del material electoral. En cas d’alta incidència de la Covid-19 o de confinaments inesperats, se sol·licitaria allargar els períodes habilitats per al vot per correu fins al mateix moment del tancament dels col·legis.

Altres mesures que idea l’executiu són sol·licitar a la JEC l’exclusió dels majors de 65 anys com a elegibles per formar part de les meses electorals –ja que es tracta d’un col·lectiu vulnerable–, recomanar als partits polítics que minimitzin el nombre d’apoderats coincidents en un moment donat en un local i que durant l’escrutini només hi hagi els interventors per part dels partits.

Pel que fa a la campanya electoral, es limitaria l’aforament de locals, es requeririen mesures de protecció sanitària als mítings, preferiblement a l’aire lliure, i es prohibiria “tocar persones” i entregar propaganda. I per la jornada de reflexió, es demanaria a les autoritats competents la suspensió de l’esport escolar i federat que es practiqui en pavellons esportius per poder alliberar els equipaments.

Taula de partits

Per tot plegat, Acció Exterior planteja la creació d’una taula de partits per informar de l’evolució de la pandèmia i l’afectació als preparatius de les eleccions –abans i després de la convocatòria–, que convocaria el president del Parlament, Roger Torrent, i en formarien part dos membres de cada grup parlamentari, a banda del conseller Solé. Un cop proclamades les candidatures, Torrent podria fer extensiva la invitació a formar-ne part als representants de les candidatures proclamades.

Descarregar la papereta i imprimir-la a casa

El govern recomana dur el vot preparat des de casa. A tal efecte, es pretén facilitar la descàrrega de material (paperetes i sobres) a través d’internet per a la seva impressió i així minimitzar la manipulació al local electoral. Aquest aspecte es vol incloure en un decret i es consultarà a la JEC perquè ho validi.

El dia de les eleccions, els votants hauran d’anar, és clar, amb mascareta i es trobaran gel hidroalcohòlic a l’entrada i abans d’agafar una papereta, si no la porten de casa. Es planteja disposar d’una safata per deixar-hi el document d’identitat per evitar l’intercanvi amb els membres de la mesa, però cal consultar-ho prèviament a la JEC. També es treballa perquè hi hagi cabines de vot per minimitzar la manipulació de cortines i portes. El govern deixa en mans dels ajuntaments incrementar el nombre de col·legis i meses electorals, que hauran de mantenir les distàncies de seguretat. Els membres de la mesa, interventors i apoderats, representants de l’administració i altre personal al servei de les eleccions seguiran les mateixes indicacions que els votants. La idea és posar a la seva disposició els recanvis de mascaretes quirúrgiques o FFP2 necessaris i una pantalla facial si escau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona