Política

Les intervencions del 27-O del 2017

Text íntegre de les intervencions que es van fer a les escales del Parlament un cop aprovada la declaració d’independència

Carles Puigdemont

Bona tarda a tothom, honorable presidenta del Parlament, honorable vicepresident, consellers i conselleres, alcaldes i alcaldesses, diputats i diputades, gent que avui ens heu volgut acompanyar en directe, gent que ens esteu seguint aquí o des de qualsevol racó del món a través dels mitjans de comunicació.

Deixeu-me que us adreci unes paraules que només poden sortir en aquests moments del cor, de l’emoció i també de la raó i la legitimitat, però unes paraules que volen contribuir a la grandesa d’aquest moment. Avui el Parlament del nostre país, un parlament legítim, sorgit de les eleccions del 27 de setembre, ha fet un pas llargament esperat i llargament lluitat. La immensa majoria de representants polítics legítimament escollits han culminat un mandat validat a les urnes.

Ciutadans de Catalunya, venen hores en què a tots ens pertocarà mantenir el pols del nostre país, de mantenir-nos sobretot en el terreny de la pau, en el terreny del civisme i en el terreny de la dignitat com ha passat sempre i com continuarà passant sense cap mena de dubte. Són les institucions, i alhora les persones, les qui conjuntament i de manera inseparable construïm poble, construïm societat. Un poble no es pot construir separant un d’aquests dos elements i avui, alcaldes i alcaldesses, diputats i diputades, vosaltres representeu de manera molt exemplar aquesta unió, aquesta coordinació, aquesta complicitat, aquesta solidaritat entre institucions i entre ciutadania per poder fer, efectivament, construcció de poble, construcció de país. Això, amics i amigues, catalans i catalanes, és el que hem de fer. És a les nostres i a les vostres mans continuar enfortint les bases que fan de Catalunya no només una vella nació d’Europa, i aquest sol fet ja hauria de bastar per entendre els drets històrics que ens han portat fins aquí de manera legítima, no només una vella nació d’Europa amb una llengua, una cultura i un dret que duren segles, sinó sobretot una societat que sempre ha respost pacíficament i cívica en els seus grans reptes democràtics. I per això aquests reptes, perquè s’han entomat de manera pacífica i cívica i s’han convertit després en conquestes democràtiques. Siguem-ne conscients i, sobretot, sobretot, siguem-ne dignes.

Visca Catalunya!

Oriol Junqueras

Bona tarda a tothom, presidents, consellers i conselleres, diputats i diputades, alcaldes i alcaldesses, ciutadans i ciutadanes de la República, deixeu-me que us adreci unes paraules amb un to volgudament relaxat i, si m’ho permeteu, volgudament simpàtic, que no sé si ho aconseguiré.

En aquest moments que segur són moments plens d’emocions molt diverses, plens d’esperances i també plens de responsabilitat, voldria adreçar-me a tots els ciutadans; a aquells que en aquests moments desborden d’alegria en aquest cas per demanar-los que actuïn sempre amb responsabilitat, amb humilitat i amb generositat, i també per adreçar-me a aquells ciutadans que en aquests moments tinguin alguna raó per a la inquietud o preocupació, segur que ben legítima si ells la senten així, per assegurar-los que nosaltres actuem de bona fe, amb respecte i estima i, per tant, per encomanar-nos i encomanar-los a ells confiança que ens sembla que és imprescindible per assumir els reptes del present i del futur.

Estem convençuts que nosaltres apel·lem sempre a valors de caràcter universal i, si m’ho permeteu, valors universals que el món cristià anomena el lliure albir, la igualtat davant dels ulls de Déu o l’amor fratern. I que el món il·lustrat, el món republicà expressa sota el concepte de llibertat, igualtat i fraternitat i que cada corrent ideològic i cada espai cultural expressa amb paraules diverses, però en el fons expressa exactament els mateixos valors. És precisament perquè aquests valors són universals, i que nosaltres actuem en funció d’aquests valors, que estem convençuts que arreu del món poden entendre la voluntat dels nostres actes. És precisament perquè apel·lem a valors universals que estem convençuts que gent molt diversa, que ve d’arreu del món, que parla llengües molt diferents, que resa a deus diferents, si és que resa a algun déu, poden sentir i compartir aquests valors que nosaltres volem expressar en aquesta nova República. I és precisament perquè nosaltres estem convençuts que podem compartir aquests valors que volem reiterar el nostre compromís a ser un poble, i si m’ho permeteu un sol poble en el sentit que vol ser inclusiu, d’un poble que vol ser integrador i d’un poble que vol garantir la igualtat de drets a tots els seus ciutadans. També per això, perquè apel·lem a aquests valors universals, ens sembla que és molt rellevant, molt important que ens adrecem al món, als pobles germans del món i en particular als pobles d’Espanya, als ciutadans espanyols i a les terres espanyoles amb les quals compartim tantes coses en comú. Pràcticament tots els ciutadans d’aquest país parlen la llengua espanyola, tenim la cultura espanyola com a cultura que també ens és pròpia, tenim vincles de tota mena i, per tant, ens volem adreçar especialment a tots ells per reiterar, com hem fet en tantes altres tantes ocasions, el nostre compromís i el nostre amor per construir un futur en comú molt millor. Un futur en comú que s’ha de fer des de la plenitud del respecte, des de la plenitud de les llibertats i des de la plenitud de els eines i per això ens hi volem adreçar amb les eines pròpies d’un estat, de les eines pròpies de qualsevol república.

Avui donem continuïtat al mandat democràtic del 27 de setembre del 2015 i de l’1 d’octubre del 2017; un mandat democràtic que ens inspira i que serà la nostre guia en la construcció d’aquesta nova República i en aquest procés constituent en el qual apel·lem a la participació de tothom i al qual ens comprometem a estar sempre al servei de tots i cadascun dels nostres conciutadans i de tots els ciutadans del món.

Visca Catalunya i visca la República!

Dolors Sabater

Els ajuntaments representem la política de proximitat i som els que defensem dia a dia els drets socials i els drets democràtics de les nostres poblacions plurals i diverses. Som els que vetllem per la cohesió social i els que patim les conseqüències de les polítiques que fan més gran la fractura social. Davant la involució de l’Estat espanyol, menystenint i atacant la nostra sobirania i les nostres institucions, des del món municipal no podem sinó comprometre’ns en el procés constituent d’una república catalana que esdevé una oportunitat de transformació social que acaba definitivament amb el caduc règim del 78.

Alcaldes i alcaldesses, us comprometreu en el procés de construcció de la República Catalana que s’acaba de proclamar?

[alcaldes assenteixen]

Visca la República Catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona