Política

En marxa la conferència de presidents telemàtica sobre el repartiment dels fons europeus de reconstrucció

La reunió, marcada per la declaració d’estat d’alarma, compta amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea

Sánchez té previst anunciar que el Consell de Ministres aprovarà dimarts l’avantprojecte dels pressupostos

Explica que les comunitats executaran directament més del 50% dels projectes

La conferència de presidents telemàtica encapçalada pel cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics ja està en marxa. La trobada ve marcada per la declaració de l’estat d’alarma aquest cap de setmana que ha imposat un toc de queda arreu de l’Estat espanyol. La conferència, però, té com a objectiu abordar el repartiment dels fons europeus de reconstrucció i compta amb la presència virtual de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. A la reunió hi assisteix el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, en representació de la Generalitat. Fonts del Palau de la Moncloa estimen que la trobada durarà unes tres hores.

Sánchez comunicarà als presidents autonòmics que l’avantprojecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2021 es presentarà aquest dimarts i ho aprovarà el Consell de Ministres, segons recull l’agència ACN. El president espanyol recordarà que l’avantprojecte inclourà 27.000 milions d’euros a càrrec dels fons europeus.

Gestió de les comunitats

Segons ha explicat el president del govern espanyol durant la reunió, les comunitats autònomes executaran la meitat dels projectes que siguin finançats pel pla de recuperació. Sánchez ha recordat que es podran promoure projectes i programes en qualsevol àmbit en el pla, segons recull l’agència EFE.

Compareixença posterior

Un cop hagi finalitzat la reunió, compareixerà en roda de premsa la ministra de Política Territorial, Carolina Darias. Sánchez participa en la trobada des del Senat al qual ha arribat cap a dos quarts de deu del matí. A l’arribada, ha saludat la presidenta del Senat, Pilar Llop, així com la vicepresidenta tercera d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, i les ministres d’Exteriors, Hisenda i Política Territorial Arancha González Laya, María Jesús Montero i Carolina Darias, respectivament.

La trobada tindrà una segona part durant la tarda amb la reunió de la comissió tècnica en la qual el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, representarà la Generalitat. Hi participarà la responsable de la ‘task force’ del fons de recuperació i resiliència, Céline Gauer.

Els líders europeus van pactar la creació d’un fons de 750.000 milions d’euros dels quals 140.000 corresponen a l’Estat espanyol. 72.000 milions d’euros són en transferències a fons perdut i 67.000 milions en préstecs. El govern espanyol descarta utilitzar per ara els préstecs però preveu gastar 27.000 milions d’euros de les transferències el 2021 i la resta fins al 2023.

Tanmateix, el bloqueig en la negociació a la Unió Europea apunta a un retard en l’arribada d’aquests fons amb els quals Espanya ja compta. De les transferències, l’executiu espanyol ja va avançar que 10.000 milions -del fons REACT- seran per a les Comunitats Autònomes.

Reunió de l’executiu

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciarà aquest dilluns als presidents autonòmics en el marc de la Conferència que el seu executiu presentarà i aprovarà aquest dimarts l’avantprojecte dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021, segons han avançat fonts de La Moncloa. A més, el president espanyol recordarà als presidents autonòmics –i també a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, present a la Conferència de Presidents- que l’avantprojecte inclou un avançament de 27.000 milions d’euros a càrrec dels fons europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA