Política

Johnson tornarà a tancar Anglaterra a partir de dijous

El nou confinament serà per un mes i no afectarà escoles, universitats, empreses de construcció ni comerços clau

L’escalada imparable de contagis ha forçat el ‘premier’ a prendre la decisió

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar ahir al vespre un nou confinament del Regne Unit, que entrarà en vigor dijous, 5 de novembre, i que durarà quatre setmanes, fins al 2 de desembre. En quedaran exclosos instituts, escoles, universitats, empreses de construcció i botigues de menjar per emportar-se. També negocis essencials com ara empreses de transport i subministrament i supermercats, com ja va passar en el confinament de finals de març. Estarà prohibit que inquilins de cases diferents es barregin i es permetrà sortir al carrer una hora per passejar o fer exercici.

També va dir que tancarien els aeroports i que només es permetrien viatges justificats de feina o de causa major. Seguirà en funcionament la Premier League perquè té un sistema de “bombolla” i control del virus particular. “Ara és el moment d’actuar perquè no ens queda cap altra alternativa”, va dir Johnson en la roda de premsa. Es tracta d’una decisió que Johnson pren a contracor, perquè ell no era partidari de tornar a tancar el país, com ja havia dit en més d’una ocasió. Preferia buscar altres solucions per no haver de fer més mal a la ja feble economia britànica, que està en recessió. És un cop molt dur per a les empreses i per als comerços britànics. El primer ministre va dir que estendria el programa d’ERTO, que acabava aquest mes de novembre, fins al desembre.

Però les dades eren realment preocupants: 435 contagis per cada 100.000 habitants. Sobretot pel grup d’assessors científics i mèdics del govern, que li van presentar un informe en què avisaven que, si no confinava la població, hi podria haver fins a 85.000 morts durant aquesta segona onada de contagis. S’esperava que prengués la decisió la setmana que ve, però tot es va precipitar ahir, en principi a causa d’una filtració a la premsa que ha provocat que s’obrís una investigació interna.

La decisió de Boris Johnson d’ahir afecta només Anglaterra. Cada nació pren les seves decisions en matèria de Covid. El País de Gal·les ja havia anunciat un nou confinament fa dues setmanes, coincidint amb les vacances escolars.

Incidència per nacions

Escòcia havia anunciat restriccions estrictes a partir de demà. La primera ministra, Nicola Sturgeon, va dir ahir que estudiaria si les mesures que han pres són suficients i quina és la incidència del virus a la regió.

“El predomini del virus és menor a Escòcia que a les altres parts del Regne Unit i hi ha senyals que indiquen que les dures restriccions que vam implementar al setembre n’estan reduint la incidència”, va dir ahir, i va demanar als escocesos que no viatgin a Anglaterra i a l’inrevés, tot i que no hi ha frontera entre els dos territoris. Irlanda del Nord també va endurir restriccions. Un cop més, de les quatre nacions, Anglaterra, la que depèn de Johnson, era la que tenia un índex de contagis més alt i les mesures menys dures.

LES FRASES

Ara és el moment d’actuar, perquè no ens queda cap altra alternativa
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC
Les dures mesures que vam aplicar al setembre [a Escòcia] estan reduint la incidència del virus
Nicola Sturgeon
primera MINISTRA ESCOCESA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona