Política

La fiscalia obre una tercera causa contra el rei emèrit per blanqueig de capitals

Ho fa sobre la base d’un informe d’intel·ligència financera

Se suma a la que indaga els seus comptes a Suïssa i a les diligències sobre l’ús de targetes opaques

La fiscalia del Tribunal Suprem espanyol ha obert una altra causa –la tercera– contra Joan Carles de Borbó per investigar possibles irregularitats financeres i que se suma a les que indaguen els comptes de l’emèrit a Suïssa i l’ús de targetes opaques. Aquesta última es va conèixer just dimarts, i a més del monarca afecta també Sofia de Grècia i alguns dels seus nets.

La nova investigació contra Joan Carles de Borbó, que fa tres mesos va abandonar Espanya per instal·lar-se als Emirats Àrabs Units, està relacionada amb el blanqueig de capitals. Neix d’un informe d’intel·ligència financera del servei executiu de la comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) que implicaria el monarca, segons van informar ahir la fiscal general de l’estat, Dolores Delgado, i el fiscal en cap anticorrupció, Alejandro Luzón, en una trobada amb periodistes. La fiscalia va rebre l’informe fa poques setmanes, per la qual cosa la investigació es troba en una fase “embrionària”, però “els indicis apunten a una infracció fiscal o a un incompliment de les normes fiscals que poden, o no, acabar sent considerats un delicte”.

La fiscalia no va voler comentar si la nova investigació afecta únicament al pare de Felip VI o més persones. A diferència de les altres dues causes que van començar a Anticorrupció, aquesta l’assumirà des del principi el Suprem, però Luzón s’afegirà a l’equip de fiscals que portarà la causa, va anunciar Delgado.

De la mateixa manera que la fiscal general, Luzón no va voler donar detalls de la causa al·legant que es troba en fase indiciària i no s’ha practicat encara cap diligència. El fiscal en cap anticorrupció no va voler dir ni tan sols si els fets que s’investiguen són anteriors o posteriors al juny del 2014, quan es va produir l’abdicació de Joan Carles I. Aquesta dada és clau per saber si l’emèrit estaria cobert o no per la prerrogativa de la inviolabilitat.

El militar i l’amic mexicà

En fase més avançada estan les altres dues investigacions. Tot i que la relacionada amb les targetes opaques es va donar a conèixer aquesta setmana, fa més d’un any que Anticorrupció la va posar en marxa. S’indaga possibles pagaments amb una targeta opaca dels quals s’haurien presumptament beneficiat Joan Carles de Borbó i altres membres de la seva família sense ser titulars del compte associat a la targeta. Concretament, la fiscalia va detectar que els fons amb els quals s’alimentaven els comptes als quals es carregaven les despeses pagades amb la targeta procedien de transferències fetes pel milionari mexicà i amic de l’emèrit Allen Sanginés-Krause. Per moure tot això, segons la investigació, l’emèrit hauria presumptament tingut l’ajuda del tinent coronel de l’exèrcit de l’Aire Nicolás Murga Mendoza. El militar, que va ser ajudant de camp de Joan Carles I, és, segons la investigació, el presumpte testaferro del diner que Sanginés-Krause suposadament va posar a disposició de la família reial per cobrir part de les seves despeses personals.

A punt d’arxivar-se

És la primera investigació, la que indaga els 65 milions d’euros que Joan Carles de Borbó va rebre de l’Aràbia Saudita i si darrere d’aquests diners hi ha una comissió en el marc de l’adjudicació de les obres del TAV a La Meca, la més avançada, i la fiscalia preveu presentar abans de final d’any l’informe en què ha de pronunciar-se sobre si demana o no l’obertura de causa judicial contra Joan Carles de Borbó.

En la mateixa trobada amb la premsa, Delgado i Luzón van confirmar la filtració de la setmana passada que la fiscalia del Suprem s’inclinava per l’arxivament del cas. La fiscalia sí que hauria trobat indicis de delicte en la investigació oberta, però el blindatge de la inviolabilitat constitucional mentre va ser cap d’estat i la prescripció del delicte fiscal que hauria pogut cometre fins a l’exercici següent aboquen a l’arxivament de les diligències. La causa tornarà a Anticorrupció, en què es continuarà investigant algunes empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona