Política

Un acusat dels atemptats del 17-A es nega a declarar i reitera penediment

La fiscalia diu que a les declaracions es contradiu i mostra vídeos del xalet d’Alcanar on se’l veu preparant explosius

Els altres dos acusats neguen qualsevol vinculació amb la cèl·lula de Ripoll

Mohamed Houli Chemal, supervivent de l’explosió d’Alcanar (Montsià) i un dels tres acusats pels atemptats a Catalunya de l’agost del 2017, s’ha acollit al seu dret a no declarar, si bé s’ha remès a les seves manifestacions durant la investigació, la seva voluntat de col·laborar i el seu penediment.

L’Audiencia Nacional ha iniciat a les deu del matí el judici als tres acusats pels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils (Baix Camp) que van causar la mort de 16 persones i 140 ferits, si bé cap dels tres processats ho està pels morts.

Els acusats estan processats pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives; i conspiració per al delicte d’estralls terroristes; així com col·laboració amb la cèl·lula terrorista.

Al costat de Mohamed Houli, per a qui la Fiscalia sol·licita 41 anys de presó, s’asseuen a la banqueta Driss Oukabir, a nom del qual es va llogar presumptament la furgoneta utilitzada a la Rambla i per a qui el fiscal demana 36 anys, i Said Benn Iazza, qui suposadament va prestar la seva documentació i un vehicle per comprar i transportar precursors explosius, i que suma una petició de vuit anys.

El primer, Mohammad Houli, s’ha acollit al seu dret a no declarar davant el fiscal, al temps que s’ha mantingut en les seves manifestacions anteriors.

“Sempre que se m’ha cridat a declarar, he declarat, fins i tot un cop voluntàriament, i sempre he manifestat la meva voluntat de col·laborar i el meu penediment”, s’ha limitat a dir abans que comencessin a mostrar-se a la sala diferents vídeos dels acusats, fins i tot un en què es veu a un d’ells fabricant presumptament explosius i dient “enemics de Déu, aquí us esperarem”.

El segon acusat

El segon principal acusat dels atemptats, Driss Oukabir, ha assegurat que ell no formava part de la cèl·lula gihadista de Ripoll i desconeixia els seus plans, tot i que el seu germà petit va ser un dels que van morir a Cambrils. Oukabir, en resposta a la seva defensa, ha dit que ell no era gens creient ni practicant de l’Islam, no anava mai a la mesquita i no coneixia l’imam, Abdelbaki es-Satty, el suposat cervell dels atemptats. De fet, ha dit que contravenia molts dels preceptes musulmans, ja que bevia alcohol, prenia drogues com cocaïna, haixix i marihuana, anava de festa i també amb prostitutes.

Ha explicat que ell no es relacionava amb els joves de la cèl·lula perquè eren més joves que ell, alguns menors d’edat o rondant els 20 anys, i ell en tenia 28. A més, últimament havia perdut el contacte habitual amb el seu germà, que l’insistia per resar i anar a la mesquita. També ha dit que desconeixia l’existència del xalet d’Alcanar, tot i que un testimoni protegit va dir que sí que hi havia estat durant el juliol. També ha assegurat que quan el seu germà i Younes Abouyaaqoub li van demanar d’acompanyar-los per llogar una furgoneta, no sabia ben bé perquè la volien.

El juliol abans dels atemptats va tenir una forta discussió amb la seva parella i li van imposar una ordre d’allunyament. Per això, ha dit, va marxar al Marroc a casa dels seus tiets, però no per “adoctrinar-se”, com diu la fiscalia. Va tornar el 13 d’agost perquè la jutgessa que portava el cas de la seva agressió a la seva parella el va advertir que si no es presentava al jutjat emetria una ordre de detenció. A més, tenia una vista judicial aquells dies, a més d’una entrevista de feina.

Oukabir també ha acusat els investigadors de “manipular” algunes de les seves converses per telèfon, ja que, segons ell, falten frases i se n’hi ha afegit de falses.

El tercer acusat

El tercer acusat dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, Said ben Iazza, ha assegurat que ell desconeixia que els joves marroquins de Ripoll que van cometre els atemptats volien el seu vehicle per transportar precursors d’explosius. En el judici que ha començat a l’Audiència Nacional, Ben Iazza només ha respost a la seva defensa i ha explicat que coneixia dos dels joves terroristes com a clients de la carnisseria de Vinaròs on treballava amb els seus tiets. Li van dir que volien comprar productes de neteja en un poble prop de Tortosa i després revendre’ls.

Amb respostes molt breus, Ben Iazza, a qui la fiscalia demana vuit anys de presó per col·laboració amb organització terrorista, ha dit que els joves mai li van dir que preparaven explosius o un atemptat terrorista a Barcelona, que no hi va parlar mai de religió, que mai va tenir cap mena de contacte amb l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, i que no va anar mai a Alcanar (Montsià), on hi havia el xalet per preparar les

Picabaralla a l’inici del judici

Abans del primer interrogatori, l’inici del judici ha estat protagonitzat per una picabaralla entre Luis Álvarez, l’advocat de l’acusat Driss Oukabir, i el president del tribunal, Alfonso Guevara, després de la queixa del primer sobre el lloc que ocupava a la sala.

El lletrat ha advertit que abandonava la sala perquè la seva ubicació física -darrere del Ministeri fiscal- no era l’adequat per observar la reacció dels fiscals, els advocats o els testimonis.

“S’ha triat aquest lloc perquè és el més proper als acusats”, ha explicat Guevara, que, no obstant, ha acordat un canvi de lloc perquè la defensa pugui observar bé als testimonis i ha instat l’advocat a canviar d’ubicació.

“Ja està bé, si no vol passar-se aquí es queda on està, ja val”, ha tancat el president de la sala abans de començar el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona