Política

Arrimadas lliga ara el castellà i el pressupost

Cs insta Sánchez a retirar l’esmena de la llengua vehicular a l’escola si vol el sí final

Inés Arrimadas va fer ahir un cop de volant en el seu camí de negociació dels pressupostos estatals del 2021. Si ara Ciutadans disputava a ERC el rol de soci i el portaveu adjunt, Edmundo Bal, confessava dilluns en aquest diari que “aguantarien fins a la foto final” i que Sánchez els “hauria de provocar al màxim” per moure’ls de la taula, ahir Arrimadas va retornar a l’agenda identitària i va lligar a la llengua castellana el seu futur vot tot exigint al govern la retirada de l’esmena a la llei Celaá –que treu al castellà la condició de vehicular a l’escola– si vol el sí final de Cs als comptes al desembre o el gener del 2021. “O tria la via moderada de Cs o la de fer feliç Junqueras”, exposa Arrimadas.

L’anhel de Cs era obviar ERC i escorar els comptes a la dreta i al liberalisme deixant al marge la resta de l’agenda ideològica de la coalició PSOE-Podem i fins i tot assumint el cost de compartir taula amb la mà dreta del vicepresident Pablo Iglesias, el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. Seure amb Podem és una circumstància explotada pel PP i Vox, però també per díscols que disparen a Cs des de la perifèria com ara els exdiputats Marcos de Quinto i Juan Carlos Girauta. I el pes del foc amic ha forçat el cop de volant de Cs. “Perquè abans de la votació final Sánchez s’haurà de decidir: la via del separatisme i de treure el castellà de la llei i de donar concessions als independentistes, o la via de Cs de donar suport a autònoms, treballadors i famílies. Les dues vies són incompatibles”, sosté ara Arrimadas quan l’esmena és viva des de fa sis dies. “I deixar ben clar que allargarem la mà fins al final”, hi afegia. En el debat de totalitat que s’obre avui al Congrés i que acaba amb la votació demà dels vets, Cs serà un dels que ajudaran Sánchez a tombar les esmenes de rebuig juntament amb ERC, el PDeCAT i el PNB. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, defugia el xoc i agraïa no vetar els comptes “a tots” els que no ho fan.

Arrimadas, però, no apaga el foc amic. “Entenc la importància de l’espanyol com a llengua vehicular”, però que Sánchez corregeixi la frase de la llei Celaá és motiu suficient per justificar que un partit liberal subscrigui els pressupostos elaborats per Sánchez i la ultraesquerra i els separatistes?, etzibava De Quinto a la seva antiga líder i al seu antic partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona