Política

Referèndum acordat per resoldre conflictes a Europa

El document de l’IEC i l’acadèmia basca sobre conflictes de sobirania proposa un pacte de claredat semblant al del Canadà

Rebutja la via unilateral i la imposició de l’‘statu quo’ dels estats

Un referèndum sota l’empara de les recomanacions de la Comissió de Venècia i l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa és la via que proposen els redactors del document acadèmic Bases per a l’elaboració d’un codi de bones pràctiques en la resolució de conflictes territorials de sobirania. Impulsat per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Eusko Ikaskuntza, es va presentar ahir a Bilbao, hi han col·laborat més de cinquanta experts d’universitats internacionals i es vol portar a les institucions europees perquè elaborin el seu propi codi.

L’estat democràtic i la comunitat que aspira a la sobirania han d’acordar les condicions “de l’exercici del dret a decidir” per mitjà d’una fórmula semblant a la llei de claredat canadenca en el cas del Quebec. Unes condicions que haurien de garantir la “legitimitat” del procés de decisió tenint en compte tant les majories parlamentàries com els mecanismes de consulta i referèndum directe als ciutadans. En la consulta, totes les opcions haurien de tenir igualtat de condicions, la campanya s’hauria de finançar amb fons públics, s’hauria de posar una data coneguda per garantir el debat previ i la pregunta –“desitjable” que fos consensuada per les dues parts– hauria de ser “clara i fàcil d’entendre”. Una comissió electoral independent dels governs en la qual es podrien implicar les institucions europees supervisaria el procés.

Perquè la gestió del conflicte sigui democràtica, els autors proposen establir un procés de diàleg i negociació entre les “majories contraposades” –la del conjunt de l’Estat i la de la comunitat subestatal– amb l’objectiu d’evitar tant les vies de fet secessionistes com la imposició de l’statu quo estatal. Una imposició que els autors recorden que es perpetua de facto perquè la majoria subestatal que aspira a la sobirania sempre serà minoritària dins l’estat. Però el document també planteja que la UE hauria de tenir en compte les declaracions unilaterals d’independència en cas que l’estat incomplís les condicions acordades.

Presentació a les institucions de la UE

El document de bases, que també argumenta i justifica per què les institucions europees han de fer seus els conflictes territorials en el si de la UE, s’esmenarà fins a final d’any amb les aportacions que tots els experts han fet durant aquests darrers tres dies en les jornades de Bilbao. L’objectiu és presentar-lo a les institucions de la UE perquè facin seu un codi per resoldre aquests conflictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona