Política

El Polisario dona per trencat l’alto el foc i es prepara per a la guerra

Ghali decreta l’estat de guerra a tot el territori després de l’atac de les forces marroquines al pas de Guerguerat

L’ONU i la UE criden a respectar la treva del 1991 i a evitar una escalada a la regió

El Front Polisario ha anunciat aquest dissabte que considera trencat l’acord d’alto el foc signat amb el Marroc el 1991 i ha decretat l’estat de guerra a tot el territori en resposta a l’atac perpetrat divendres per les forces marroquines al pas fronterer de Guerguerat, que connecta Mauritània amb Sàhara Occidental ocupat.

Al mateix temps que es difonia el decret signat pel secretari general del Polisario i president de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RASD), Brahim Gali, desenes de voluntaris s’han començat a allistar tant a les casernes dels camps de refugiats aixecats fa 45 anys a la regió algeriana de Tinduf com a les anomenades “zones alliberades”.

“A partir d’ara, totes les regions militars estan mobilitzades. S’han obert les escoles castrenses, que s’estan omplint de gent i en les que s’ofereix entrenament exprés perquè puguin incorporar-se el més aviat possible al camp de batalla”, ha explicat a Efe un responsable militar que ha preferit no ser identificat per seguretat.

Divendres, poc després que es difongués l’ofensiva marroquina a Guerguerat i que el propi Ghali advertís l’ONU que considerava l’acció marroquina com “una violació flagrant de la treva”, centenars de persones van sortir als carrers dels campaments per demanar armes al crit ja tradicional al món àrab “amb la nostra sant i la nostra ànima” defensarem la nostra terra.

També s’han produït manifestacions a les ciutats ocupades pel Marroc, en particular a Aaiun, que han estat reprimides per les forces de seguretat i la gendarmeria marroquina. Segons han explicat fonts activistes, hi ha hagut diverses detencions.

“Els ciutadans de les zones ocupades també estan desitjant afegir-se a la batalla i preparen les seves pròpies accions”, ha explicat un activista a l’Aaiun ocupat.

La tensió entre Rabat i el Polisario s’ha disparat després que el 21 d’octubre un grup d’activistes sahrauís bloquegés el pas fronterer de Guerguerat. Unitats militars marroquines van creuar aquest divendres la línia divisòria per trencar el bloqueig i aixecar un passadís de seguretat. Aquesta acció va desencadenar un intercanvi de trets entre l’exèrcit del Marroc i les forces del Polisario que hi ha a la zona.

Hores després, unitats sahrauís van bombardejar quatre bases militars i dos punts de control marroquins situades al llarg del mur de seguretat construït al desert, el més llarg del món amb més de 2.500 km de longitud.

En aquest context bèl·lic, Ghali ha responsabilitzat aquest dissabte el Marroc de totes les conseqüències que es desprenguin del seu atac a Guerguerat, ha decretat l’estat de guerra a tot el territori, ha imposat un toc de queda i ha subratllat que les Forces Armades sahrauís assumeixen des d’aquest moment el ple control de la seguretat nacional.

El president sahrauí ha ordenat a l’Autoritat de Seguretat Nacional, encapçalada pel primer ministre de la RASD, Hamoudi Bouchraya Beyun, que prengui les “mesures relacionades amb la implementació dels requisits de l’estat de guerra respecte a la gestió i l’administració de les institucions i organismes nacionals, i a garantir la regularitat dels serveis a la població”.


Silenci a Rabat
De la seva banda, el govern del Marroc ha optat pel silenci en les primeres hores després que Ghali hagi donat per trencat l’alto el foc.

De fet, els mitjans oficials marroquins minimitzen, quan no desmenteixen, els atacs que el Polisario assegura haver fet contra les Forces Armades Reials (FAR) a diversos fronts del mur defensiu.


La UE demana que s'eviti una escalada
La Unió Europea (UE) s’ha sumat aquest dissabte a la petició de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) de demanar que es respecti l’alto el foc de 1991 i s’eviti una escalada de violència a la regió.

“La UE s’afegeix a l’ONU en la seva crida contra l’escalada i en el respecte a l’alto el foc vigent des del 6 de setembre de 1991 i la continuació de les negociacions suspeses el 2019”, ha apuntat una portaveu comunitària a Efe. La mateixa font ha assegurat que la UE segueix la situació a la zona.

El Secretari General de l’ONU, António Guterres, ja va fer una crida diplomàtica per “evitar l’escalada” a la zona i “advertir contra les violacions de l’alto el foc”, sense acusar en concret a cap de les parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona