Política

L’ull vigilant dels partits

L’ANC farà una revisió mil·limètrica dels programes de les formacions independentistes i les insta a no pactar amb cap partit del 155

L’entitat aposta per crear una agència d’intel·ligència pròpia o reestructurar la Brimo

Els partits independentistes ja estan formalment advertits. Amb vista a les pròximes eleccions del 14 de febrer –si finalment s’acaben fent en aquesta data, que tot plegat actualment és massa voluble–, tindran un vigilant clavat al clatell que els farà una tutela implacable sobre què proposen o deixen de proposar. La singularitat és que aquest control no els vindrà per part dels seus rivals polítics. Serà l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) qui l’exercirà prenent com a referència, o guia, un document aprovat pel seu secretariat aquest cap de setmana i que ara haurà de ser ratificat pels seus associats.

L’escrit, de 14 planes, està estructurat a partir de deu grans capítols, o principis, que al seu torn estan dividits en 56 propostes concretes que són les que, a parer de l’entitat, haurien d’estructurar l’acció d’un pròxim govern independentista. Per dir-ho de manera abrupte si es vol, aquest seria el programa genèric de l’Assemblea si es presentés a les eleccions, que, de voler-ho, alguns socis ja ho voldrien, i del que es tracta ara és de creuar-lo amb els de JxCat, ERC i la CUP per buscar coincidències, discrepàncies o omissions respecte de cadascun d’aquests punts.

Darrere aquesta estratègia també hi podria haver la voluntat de l’ANC, o no, d’introduir certs temes que configurin un relat de la campanya electoral. Alguns no poden agafar ningú a contrapeu perquè han estat més que repetits, com el que demana, per exemple, “manifestar la plena vigència de la declaració d’independència votada en seu parlamentària i realitzada el passat 27 d’octubre del 2017”, o el que defensa la legitimitat de la via unilateral. A partir d’aquí, però, el document entra més en detall i estableix que l’independentisme no hauria de fer cap acord de govern al Parlament amb cap partit “del bloc del 155” i, en idèntica mesura o proporció, traslladar aquesta voluntat a ajuntaments, diputacions i consells comarcals. Igualment, també es defensa que un hipotètic executiu sobiranista no hauria de participar “en esdeveniments públics organitzats per les institucions espanyoles” ni “convidar representants d’aquestes institucions a actes organitzats per les que són de la Generalitat”, i, fins i tot, rebutjar la presència de l’Estat en organismes com ara patronats.

L’Assemblea també esbossa com hauria de ser el desplegament d’una eventual república catalana que, d’entrada, estaria vertebrada en una sola diputació provincial enlloc de les quatre actuals. També hi hauria un banc públic i, en l’àmbit econòmic, no es treballaria amb cap entitat d’obediència espanyola i, per tant, s’aniria a buscar el finançament en les que estan més enllà dels Pirineus. També es defensa no renovar els peatges “de titularitat estatal, en especial l’AP-7 i l’AP-2”, incentivar l’ús del català en els mitjans de comunicació i d’entreteniment, també els privats, reformar la llei de la policia i reestructurar la brigada mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra, perquè “s’ha mostrat de manera reiterada amb un tarannà autoritari i amb nombroses actituds i actuacions personals clarament feixistes i discriminatòries”. En l’àmbit de la seguretat, un dels plantejaments que es fa més destacat, o sorprenent, és el de constituir una agència d’intel·ligència catalana, de la qual, però, no és detalla gaire més.

A banda d’aquest programa, l’entitat també ha ratificat un document en què exposa quin serà el seu posicionament davant el resultats de les eleccions. Si els partits independentisme obtenen més del 50% dels vots, objectiu que en plena pandèmia ja ha començat a desdibuixar-se en molts discursos, l’ANC aposta per fer declarar la república per la via unilateral, perquè es considera que hi haurà el mandat popular. Però, i si JxCat, ERC i la CUP guanyen en escons però no en vots? Aquí el plantejament ja és més difús i apel·la a fer un govern “que treballi per situar-se en una posició de força davant l’espanyol i per afrontar una ruptura unilateral que pot arribar precedida d’alguna acció d’empoderament democràtic previ o bé d’accions legislatives per avançar cap a la república”.

10
principis
estructuren la proposta programàtica de l’ANC per les eleccions, com són els de respecte per la voluntat dels electors; sobirania i no cooperació institucional; construcció de la institucionalitat pròpia; sobirania fiscal i financera; sobirania econòmica; sobirania en energia, infraestructures i mitjans de comunicació; justícia lingüística; seguretat pública; d’acció internacional i de justícia social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona