Política

Asens nega un pacte amb Bildu a canvi dels pressupostos

El portaveu d’Unides Podem diu que és una coalició que ha condemnat el terrorisme

Qualifica Casado de “cínic” per criticar Bildu quan el PP “no ha condemnat el franquisme”

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha negat que existeixi un pacte amb Bildu a canvi dels pressupostos estatals i ha considerat l’actitud de l’esquerra abertzale com un “acte de generositat política i de responsabilitat”. En una entrevista a RNE, ha defensat que Bildu és una coalició de partits que han condemnat explícitament el terrorisme i ha carregat contra les crítiques del líder del PP, Pablo Casado. “Qui fa les declaracions és un dirigent d’un partit que no ha condemnat el franquisme i que pacta amb un partit que en fa enaltiment. És cínic i hipòcrita”, ha afegit. Pel que fa als pressupostos, és partidari d’arribar primer a acords amb els “socis preferents” sense tancar la porta a ningú.

Asens ha considerat un “fet històric d’una gran transcendència política” que Bildu estigui en predisposició d’arribar a un pacte i votar a favor dels pressupostos de l’Estat. Ha destacat que és la primera vegada que participa de la governabilitat i ha afegit que li agradaria que JxCat i ERC tinguessin “aquesta visió d’estat i sentit de la responsabilitat”.

El portaveu d’Unides Podem al Congrés ha assegurat que “de moment no hi ha cap contrapartida” perquè Bildu voti a favor dels comptes i ho ha qualificat com un acte “de generositat política i responsabilitat” tenint en compte el context actual.

Asens ha dit que és “falsa” l’acusació del PP a Bildu i ha defensat que els partits que formen part de la coalició de Bildu “han condemnat de forma explícita la violència i el terrorisme en declaracions públiques i de manera reiterada”. “No entenc aquesta polèmica”, ha afegit. I és que, per a Asens, és una “bona notícia” i un “símbol de normalització democràtica” que aquest espai polític faci política.

De tota manera, ha considerat que no s’haurien de fer homenatges públics als exmembres d’ETA que surten de la presó ja que poden ofendre les víctimes. Uns actes que, segons Asens, només s’haurien de fer en l’esfera privada.

Encara sobre els pressupostos estatals, Asens ha defensat que primer s’han d’arribar a acords amb els “socis preferents” i després no tancar la porta a la resta de partits. I ha remarcat que no se’n fia del gir estratègic de Cs i considera que l’objectiu del partit liberal és “trencar el govern de coalició” entre PSOE i Unides Podem.

Es fa tard amb la reforma del delicte de sedició

Asens ha criticat que el govern espanyol “vagi tard” amb la reforma del delicte de sedició del Codi Penal que hauria de permetre que els líders independentistes surtin de la presó. I ha demanat al ministre de Justícia que passi dels anuncis als fets. “No pot ser que triguem tant. Cada dia que passa sense abordar-ho és un dia més d’injustícia”, ha conclòs.

I preguntat per si aquesta reforma podria aplanar el camí dels partits catalans per votar els pressupostos, Asens ha respost de manera escèptica ja que, segons ha recordat, JxCat i ERC plantegen l’amnistia i no s’han mostrat mort partidaris de la reforma del delicte de sedició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona